Després de parlar amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, la vicepresidenta segona en funcions del govern espanyol, Yolanda Díaz, s'ha mostrat convençuda que es podrà reeditar l'executiu de coalició amb Pedro Sánchez com a president. "Els dic aquí que després de la conversa amb el senyor Puigdemont estic convençuda que hi haurà un govern progressista a Espanya", ha afirmat Díaz en un debat organitzat pel Partit Demòcrata (PD) italià a la ciutat de Ravenna. En la seva intervenció, la líder de Sumar també ha reivindicat la diversitat de llengües i cultures a Espanya i ha fet una crida a "veure Catalunya no com un problema, sinó com una oportunitat".

En el marc de la Festa de la Unitat, Díaz ha participat en el col·loqui "El treball primer de tot" juntament amb la secretària del PD, Elly Schlein, i l'exministre de Treball italià Andrea Orlando. "Espanya és un país divers, que té diverses cultures, diverses llengües, diverses maneres de fer política, però crec que aquesta riquesa ens fa millors", ha assenyalat Díaz. En aquest sentit, ha posat en valor que, a partir d'ara, sigui possible intervenir en català, basc o gallec al Congrés dels Diputats després de la proposició de llei per reformar el reglament de la cambra registrada per PSOE, Sumar, ERC, EH Bildu, PNB i BNG. 

Yolanda Díaz: "Es pot derrotar a les Meloni, a les dretes i les extremes dretes"

D'altra banda, Díaz ha traslladat un missatge d'"esperança" a les forces progressistes italianes posant a Espanya com a exemple per demostrar que es pot combatre l'extrema dreta a Europa. Així, ha explicat que "la gent treballadora i progressista" arribava a les eleccions generals del passat 23 de juliol "derrotada" després del resultat als comicis municipals, però que, així i tot, es va aconseguir una majoria progressista i plurinacional i es va "donar una lliçó democràtica". "Es pot derrotar a les Meloni, a les dretes i a les extremes dretes", ha reivindicat la líder de Sumar entre aplaudiments. 

"Els ciutadans espanyols han votat per continuar guanyant drets, per continuar avançant en drets laborals i econòmics i seguir lluitant contra el canvi climàtic i en drets a les dones i persones LGTB que volen avançar i fer una Espanya diferent", ha afegit. En aquest sentit, ha defensat que cal una Europa "social" que tingui els treballadors "dins" i que no generi "més desafecció entre els ciutadans", perquè és "caldo de cultiu dels populismes". "Hem de dir als europeus que no farem una política que cometi els errors del passat, que es basi en les retallades", ha afirmat. 

Díaz ha estat molt crítica amb el Banc Central Europeu per la pujada dels tipus d'interès "sense control", ja que considera que provoca un "enorme empobriment i malestar" de les classes populars. "Són una cotilla i no tenen cap sentit rigorós, i quan es van practicar van causar un enorme dolor als italians, portuguesos i italians", ha reblat. Per tot això, ha defensat la seva mesura estrella durant la legislatura passada, la pujada del salari mínim, que el Partit Demòcrata vol impulsar a Itàlia. Díaz ha situat els salaris com la clau per combatre la desigualtat i evitar que la inflació causi estralls, tot, tenint en compte els agents socials. "Cal defensar els sindicats perquè l'extrema dreta els combat", ha apuntat.