La pandèmia de Covid-19 ha disparat el vot per correu a les eleccions al Parlament del 14-F. Molts electors per tal d'evitar el contacte social i quan falten deu dies perquè acabi el termini per demanar el vot per correu, el 4 de febrer, ja són 84.001 les persones que han demanat poder exercir el seu dret a vot per correu. Les peticions ja superen les de les últimes eleccions, el desembre del 2017, quan ho van fer 78.876 electors.

En només dos dies, entre el 25 i el 26 de gener, s’han registrat 27.000 sol·licituds de vot per correu. L'increment del vot per correu enguany respecte al mateix període electoral del 2017 (46.050) és del 82%, segons ha informat el Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.

14 F Vot per correu (1)

El Govern ha fet una crida a utilitzar aquesta modalitat de vot per garantir la participació en els comicis en plena pandèmia, després que el TSJC hagi descartat la suspensió dels comicis. "Que cap vot es quedi a casa", en paraules del vicepresident Pere Aragonès. 

Bona part de les 84.000 persones que han optat pel vot per correu a les eleccions del 14-F han optat per evitar acudir presencialment a les oficines de Correus i han fet la petició de manera telemàtica. Han estat 32.755 electors, gairebé el 40% del total. Aquesta és la primera vegada que es pot votar sense sortir de casa, ja que es pot fer la sol·licitud de manera telemàtica mitjançant un certificat digital reconegut.  A més, hi ha la possibilitat d’entregar el vot directament al treballador o treballadora de Correus que li porti la documentació electoral al domicili. La resta de sol·licituds (51.246) s’han fet de manera presencial a les oficines de Correus.

Fins al 5 de febrer

El termini per sol·licitar el vot per correu segueix obert fins al 5 de febrer, en els horaris habituals de les oficines de Correus, tant en l’opció telemàtica com presencial.  El termini per enviar el vot finalitza el 12 de febrer. Correus també ha ampliat l'horari d'atenció al públic a les oficines, avançant l'obertura i retardant el tancament, i obre els dissabtes de 9 a 14 hores. També s'ha ampliat el centenar d'oficines que ja obren habitualment a les tardes alguns dies de la setmana, amb uns horaris que es poden consultar en línia. El vot per correu es pot demanar fins al 5 de febrer.

Imatge principal, vot per correu en una oficina postal / EP