Metges i científics alerten de la possibilitat que no es puguin celebrar les eleccions del 14 de febrer ja que "un important volum de persones no podrà anar a votar de forma presencial perquè, o bé estaran contagiats, o seran contactes estrets de persones que ho estiguin".

Una bona solució per poder garantir el dret dels ciutadans és facilitar el vot per correu. Precisament aquest diumenge, la Junta Electoral Central va decidir ampliar fins al 12 de febrer el termini per votar per correu, en concret fins a les 14 hores. Els electors que vulguin votar per correu poden demanar el certificat de la seva inscripció en el cens electoral fins al 4 de febrer. Aquests són els passos que cal seguir per poder votar per correu:

14 F Vot per correu (1)

Pas 1

Si el 14 de febrer preveus que no podràs anar a votar de forma presencial i, per tant, ho has de fer per correu, el primer pas és assegurar-se de tenir el certificat digital de la Generalitat. En cas de no tenir-lo s'ha de sol·licitar a l'IDCAT.

Es tracta d'un identificador virtual que cada ciutadà ha d'instal·lar al seu ordinador. Serveix per accedir a diferents tipus de tràmits i gestions de l'administració, com pot ser l'obtenció de l'informe de vida laboral de la Seguretat Social, presentar la declaració de la renda o sol·licitar el certificat d'antecedents penals. I a partir d'ara, també, per poder votar. 

Pas 2

Un cop es té el certificat digital, s'ha d'accedir a la pàgina de Correos per demanar el vot per correu. El procés de petició del vot per correu sol·licita inicialment el DNI electrònic, que s'ha de tenir inserit al lector de targetes, o un certificat digital vàlid que haurà d'estar instal·lat a l'ordinador (IDECAT).

A continuació, s'han de completar les dades requerides per a la sol·licitud i el sistema sol·licitarà automàticament que es signi electrònicament (AutoFirma ha d'estar instal·lat a l'ordinador). Una vegada signat electrònicament amb AutoFirma, la sol·licitud s'haurà presentat i es podrà descarregar una còpia.

En cas que l'Oficina del Cens Electoral accepti la sol·licitud per exercir el dret a vot, es remetrà la documentació del vot per correu a l'adreça que s'hagi indicat a la sol·licitud. Per demanar el vot per correu hi ha temps fins al 5 de febrer. En el cas de viure a l'estranger el plaç acaba el 26 de Gener.

Pas 3

En el moment en que el carter ve a casa a entregar les paperetes dels diferents partits que es presenten a les eleccions, ja se li pot entregar el sobre amb el vot desitjat. Aquest pas es pot realitzar fins al dia 12 de febrer. En el cas de viure fora d'Espanya l'últim dia serà el 10 de febrer.

El carter serà l'encarregat de custodiar el vot fins que aquest arribi a l'urna. Tots els vots emesos per correu es comptabilitzen la mateixa nit electoral, cadascun va a parar al col·legi que li correspon segons el padró. 

A més d'aquesta opció, també hi ha la possibilitat de votar per correu presencialment a l'oficina de correus més propera.