Si hi ha algú pendent del judici al major Josep Lluís Trapero són els 17.000 agents que estan sota el seu comandament.

Tot i que el fiscal Pedro Rubira va començar la seva intervenció en el judici dient que no era un judici a tot el cos dels Mossos d'Esquadra és evident que s'estan examinant cada una de les accions que es van fer entre el 20-S i l'1-O. 

A San Fernando de Henares hi ha diversos responsables del cos, però a Barcelona el judici també es segueix amb interès.  Alguns més que uns altres. I alguns més preocupats que uns altres. Però se segueix.

"A vegades hem estat més encertats i a vegades menys" diuen fonts del cos en mig del seguiment de la declaració de Trapero. Les mateixes fonts apuntes, però, que està quedant "acreditat que el cos tenia una direcció amb uns criteris merament professionals".

Mirant enrere, el cos admet que han canviat moltes coses en els darrers dos anys. "El 2017 hi havia unes circumstàncies concretes moltes de les coses que vivíem responien a una situació molt crítica que van provocar una resposta judicial per uns fets que es creuen il·lícits". 

El cos creu que l'1-O ha donat lliçons a totes les bandes afectades. Tant a la política com  a la policial: "Si per alguna cosa ha servit és perquè tothom s'ha situat en el pla que ha d'estar. No es pot deixar  que les decisions polítiques tinguin aparença d'influència".

L'estratègia de defensa de Trapero va en aquesta línia i alguns dels "hits" de la seva intervenció la reforcen. Com els "actes extravagants", les "barbaritats", acties il·legals" i la "tristesa" que sent per tot el que s'ha ahagut de sentir dir ell i els cos dels Mossos d'Esquadra.