"No és el moment per valorar si la qualificació és l'adecuada o no", ha dit el fiscal Pedro Rubira al final de la seva intervenció en les qüestions prèvies.

El ministeri públic pot decidir canviar la seva acusació en funció de les proves i els fets. I ho pot fer en aquest moment, només començar el judici, o bé al final, quan s'hagin debatut els arguments. I la fiscalia ha triat fer-ho al final. Rubira diu que és conscient de la sentència del Tribunal Suprem del 14 d'octubre dels presos polítics, però també ha citat altra jurisprudència, entre altres la sentència que va condemnar Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega per la consulta del 9-N del 2014 i que era per desobediència, un delicte molt menor que no comporta presó. 

"La Fiscalia de l'Audiència Nacional és conscient de la sentència dictada pel Tribunal Suprem i en el moment oportú es considerarà la conveniència de calibrar l'acusació que correspon sobre aquests fets, però aquest no és el moment processal oportú i per tant no es va a fer cap modificació en aquest moment", ha exposat Miguel Ángel Carballo al respondre a les qüestions prèvies plantejades per les defenses a l'inici de l'judici.

Per tant, el judici tira endavant tal com estava previst, amb l'acusació de rebel·lió i la proposta de penes d'11 i 4 anys per als acusats. Abans de les conclusions finals, la Fiscalia haurà de dir si finalment rebaixa l'acusació a sedició. En el judici del Suprem no ho va fer. Va ser el tribunal qui finalment va rebaixar el delicte en la deliberació i la sentència.  

 

No es jutja els Mossos

"Res més lluny de la realitat que enjudiciar els Mossos d'Esquadra com a institut armat, compost per 17.000 agents que han demostrat durant aquesta època la seva professionalitat". Així ha començat el judici la fiscalia, volent deixar clares les coses i deixant de banda un possible judici paral·lel al cos dels Mossos d'Esquadra.

L'encarregat de llançar el missatge ha estat el fiscal Pedro Rubira, que ha volgut marcar la diferència entre tot el cos i els quatre acusats: "Una qüestió molt diferent és la responsabilitat que tenen els acusats, perquè s'han incomplert circulars del TSJC i el TC. I això és el que es jutjarà, no una altra cosa".

Rubira ha posat l'èmfasi en l'obediència de les lleis i la normativa, però no ha citat en cap cas cap argument que indiqui rebel·lió ni sedició: "El que és important i transcendent és complir la normativa, i el que han fet els acusats ha estat incomplir el que deia el poder judicial".

 

Judici trapero audiencia   Pedro Rubira fiscal

La fiscalia demana 11 anys de presó per a Trapero, Soler i Puig i 4 per a Lapana per un delicte de rebel·lió.

Qüestions prèvies

Olga Tubau ha demanat que Teresa Laplana no hagi d'assistir al judici un cop hagi declarat. Al·lega que té estrès posttraumàtic i ha aportat informe mèdic. L'advocada dels Mossos també ha demanat que els seus clients puguin estar asseguts amb ella durant el judici, com va passar al Suprem amb els presos polítics i els seus advocats i ha demanat revocar alguns dels testimonis de la fiscalia.

 

 

Cristòbal Martell, advocat de Pere Soler, ha presentat durant el tràmit de qüestions prèvies una nova prova: les actes notarials sobre els correus electrònics de Pere Soler intervinguts per la policia.

 

 

Tots tres han demanat a la fiscalia que es replantegi la qualificació de l'acusació.