La princesa Elionor ha trepitjat aquest diumenge per primera vegada en els seus 16 anys les comarques gironines enmig de concentracions a favor i en contra de la monarquia. Acompanyada de la seva germana la infanta Sofia, la princesa ha visitat el Museu Dalí de Figueres i s'ha reunit amb joves talents que participen en un programa de la fundació que porta el seu nom. A l'exterior s'hi han congregat defensors i detractors. Els monàrquics, un centenar mobilitzats per Convivència Civil Catalana, s'han concentrat a tocar de l'entrada del Museu lluint banderes espanyoles i amb càntics de suport. "El futur és Elionor", deia una pancarta. Els detractors, convocats per l'ANC, Òmnium i els comités locals CDR i del Consell per la República, han hagut de fer-ho força metres més lluny, uns 500, darrere un cordó policial dels Mossos d'Esquadra. A crits de 'Fora els Borbons' i 'Catalunya no té rei ni reina', la protesta també ha congregat un centenar de persones. Demà dilluns, els reis, acompanyats per Elionor i Sofia, presidiran l'acte de lliurament dels Premis Fundació Princesa de Girona 2022 que tindrà lloc a l'Àgora del Museu de les Aigües d'Agbar de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat) a les 19:45 h, i no a Girona, on Felip VI és persona non grata.

La princesa, plantada pels representants catalans

Acompanyada per la seva germana, la infanta Sofia, Elionor ha arribat passades les cinc de la tarda amb un cotxe oficial. L'esperaven el president de la Fundació, Francisco Belil; el de la Fundació Salvador Dalí, Jordi Mercader; i el vicealcalde de Figueres, Pere Casellas. L'alcaldessa, Agnès Lladó, no hi ha acudit i ha justificat la seva absència en una piulada a Twitter: "Per una Figueres republicana. A mi no em representen". De fet, les úniques persones que depenen de la Generalitat i que han acudit a la visita han estat els Mossos d'Esquadra, a qui l'Assemblea ha criticat per haver aïllat els manifestants antimonàrquics, mentre que han deixat passar les "banderes espanyoles" que anaven a mostrar el seu suport a la successora del tron. Després, una cinquantena de persones s'han desplaçat fins a l'avinguda Salvador Dalí, on han tallat el trànsit com a protesta.

 

Lliurament de premis a Barcelona

Les activitats de la princesa i la infanta continuaran el 4 de juliol a la capital catalana. Els reis, acompanyats per la Princesa d'Astúries i de Girona i la Infanta Sofia, presidiran l'acte de lliurament dels Premis Fundació Princesa de Girona 2022, que tindrà lloc dilluns a l'Àgora del Museu de les Aigües d'Agbar de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat) a les 19:45 h. Enguany, els guardons reconeixen les trajectòries de l'actriu, dramaturga i productora, María Hervás (Arts i Lletres); l'enginyera Elisenda Bou-Balust (Empresa); la física i investigadora Eleonora Viezzer (Recerca Científica); la psicòloga i emprenedora social Claudia Tecglen (Social) i la conservacionista i escriptora vietnamita Trang Nguyen (Internacional). Al matí, se celebrarà la trobada habitual de premiats d'edicions anteriors al Palauet Albéniz, on també es farà un taller de Code.org que comptarà amb l'assistència d'Elionor Sofia. Durant la jornada també es reuniran el Consell Assessor i el Patronat de la Fundació que coneixerà de prop les activitats impulsades durant el primer semestre de l'any.