La Casa Reial finalment ha tirat la tovallola. La monarquia no podrà fer l'entrega dels Premis Princesa a Girona per la pressió que ha exercit l'Ajuntament de la ciutat, on governa Marta Madrenas. Un any més, els Borbons hauran de buscar una alternativa per presentar els premis que des del 2018 la ciutat ja no acull. Segons fonts d'El Mundo a la Zarzuela, han donat per perduda la batalla: "No podem fer els premis a Girona". Amb l'auditori municipal vetat a la família reial i sense cap altre espai privat on acollir el lliurament dels guardons, els Reis, la princesa d'Astúries i la infanta Sofia es queden per quart any consecutiu sense trepitjar la terra de la qual la princesa Elionor ostenta el segon títol més important i que dona nom als premis: Princesa de Girona.

Cal recordar que des del 2017 que el Rei no acudeix a la ciutat gironina per celebrar aquests premis. Tot va començar l'octubre del 2017, quan el consistori gironí va declarar Felip VI persona non grata perquè havia perdut la neutralitat democràtica després del discurs del 3 d'octubre i la declaració unilateral d'independència. De fet, el 2018, l'acte es va haver de fer a Vilablareix, un petit municipi als afores de Girona, ja que l'Ajuntament de Girona va plantar-se i va assegurar que no donaria cap permís a la Casa Reial per fer els premis a la ciutat. Allà només va rebre al rei Felip VI la llavors delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera. Ni el Govern ni els responsables dels municipis van acudir a la convocatòria. El següent any, el 2019, la Casa Reial es va haver d'endur a Barcelona els Premis, que es van celebrar al Palau de Congressos de Catalunya, perquè el consistori de Madrenas va tornar a vetar la seva presència a la ciutat gironina. Durant el 2020 no es va celebrar per la pandèmia de la covid i l'any passat, el 2021, els Borbons van haver de tornar a celebrar els premis a Barcelona per la negativa rotunda de la batlessa de Girona. A més, ni el president de la Generalitat, ni cap conseller, ni l'alcaldessa de Barcelona van assistir a l'acte com a mostra de rebuig.

Així doncs, demà dimarts 10 de maig, la Fundació Princesa de Girona tancarà el tour amb què han recorregut tot Espanya amb un acte on s'anunciarà el premi internacional, però sense la presència del Rei. La Casa Reial es limitarà a emetre un vídeo de Felip VI que ja està gravat, segons fonts d'El Mundo. Tot i que ja s'ha decidit que el monarca no trepitjarà Girona, l'independentisme no afluixa i ja ha convocat els catalans republicans: hi ha prevista una manifestació entorn de la seu de la Fundació. L'entrega d'aquest any se celebrarà entre la segona quinzena de juny i la primera de juliol a Barcelona. "A Girona no ho podem fer", asseguren fonts de la Casa Reial al rotatiu espanyol, encara que els Borbons esperen tornar a entregar el premi en la ciutat habitual.