Les diferències entre els dos socis de Govern, ERC i Junts, són cada vegada més evidents. Si alguns es pensaven que la Diada serviria per acostar posicions, s'equivocaven, perquè cada dia estan més distants. Aquest dimarts el president Pere Aragonès es va reunir amb l'ANC, Òmnium i l'AMI i acte seguit el vicepresident, Jordi Puigneró, va mantenir una reunió amb l'ANC, concretament amb la seva presidenta Dolors Feliu i amb el vicepresident, Jordi Pesarrodona. En acabar la trobada particular, el vicepresident del Govern va afirmar que "qualsevol proposta que vagi en la línia d'acostar-nos a la independència cal valorar-la". Unes paraules que es contradiuen amb les d'Argonès, el qual minuts abans havia "rebutjat la proposta de l'ANC de declarar la independència el segon semestre del 2023". Aquest dimecres al matí ha estat el torn de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que també era a la reunió entre Aragonès i les entitats independentistes, la qual ha mostrat la seva sorpresa en veure que Puigneró s'ha desmarcat de les paraules del president "perquè el Govern mai s'ha plantejat una independència precipitada".

 

Les "diverses ànimes" de Junts

La consellera de la Presidència ha qualificat "d'estrany" que el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, es desmarqui de la valoració de la Presidència rebutjant la proposta de l'ANC de declarar la independència durant el segon semestre de l'any que ve. "Mai fins ara no s'ha fet dins del Govern cap plantejament d'aquest estil de declarar la independència de manera precipitada", ha afirmat en una entrevista a Ràdio 4 i La 2. Vilagrà ha assenyalat que dins de Junts hi ha "diverses ànimes" i que el plantejament de marxar del Govern no és compartit pel conjunt de l'organització. "El seu problema és la divisió interna que pot afectar a vegades el Govern i això no és positiu pel país", ha afegit.

Vilagrà ha assegurat que dins del Govern no hi ha cap conseller que hagi expressat cap element de trencament, sinó al contrari. La sensació de Vilagrà és que dins de Junts hi ha "diverses ànimes" i que el plantejament de marxar de l'executiu "no és compartit per al conjunt de l'organització". La consellera de la Presidència, present en la reunió ahir entre el president de la Generalitat i els presidents de les tres entitats independentistes, ha reiterat el rebuig a la "data límit" de l'ANC de declarar la independència durant el segon semestre de l'any que ve.

Vilagrà demana "no improvisar" la independència

"La independència no s'improvisa. Som un Govern seriós", ha defensat la consellera per després afegir que l'ANC no ha plantejat una proposta sinó un "desig". A més, ha criticat que l'Assemblea hagi posat sobre la taula una data "a correcuita" que havien tancat dues hores abans i sense consensuar-ho amb les altres entitats. "Així és difícil treballar", ha conclòs. En aquest sentit, Vilagrà ha insistit en la importància dels aprenentatges de l'1-O i en "no topar amb les mateixes pedres". Perquè, si no, segons ha advertit, "el resultat ja el sabem".