Més enllà dels missatges polítics que va generar la manifestació de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) d’aquest 11 de Setembre, hi ha una dada que ningú es creu. La dada d’assistència que va facilitar la Guàrdia Urbana d’Ada Colau i Albert Batlle no quadra de cap de les maneres. Els carrers de Barcelona desbordats, entre l’avinguda del Paral·lel i l’Estació de França, segons les dades de la policia de Barcelona, van acumular un total de 150.000 persones. Una xifra que contradiu la que va facilitar l’organització, que la va elevar fins a 700.000 persones.

Les dades les va facilitar la Guàrdia Urbana, a dos quarts de set, quan estaven començant els parlaments a la part final de la marxa. Des de les cinc de la tarda fins llavors, segons asseguren, van calcular la participació seguint una metodologia concreta, que si bé sí que l’han feta pública, no aporta gaire rigor científic. I més que, amb les imatges de la Diada del 2022, ha quedat desacreditat no el mètode, sinó la seva aplicació.

 

Com calcula la Guàrdia Urbana la presència en una manifestació?

En primer terme els agents que reben l’encàrrec de calcular la participació en una manifestació marquen diversos criteris de “densitat d’ocupació per metre quadrat”, segons si és “baixa”, “alta” o “molt alta”. En el primer dels criteris la policia creu que hi ha entre 0 i 1 persona per metre quadrat; en el segon, entre 2 i 3, i finalment, el tercer, 4 persones per metre quadrat, segons han explicat fonts de la Guàrdia Urbana a ElNacional.cat.

Diada nacional Catalunya avinguda paral·lel ambient asseguts / Foto: Eva Parey
Força estona abans de la manifestació ja hi havia gent als carrers / Foto: Eva Parey

Després, asseguren, de forma exhaustiva, es calcula la zona d’afectació, retirant d’aquest càlcul parterres amb tanques, parades de transport públic, monuments i mobiliari urbà. Amb els agents al carrer, uniformats i de paisà, les càmeres i els helicòpters i les imatges que arriben des de les càmeres de seguretat o de des de les retransmissions en directe dels mitjans de comunicació, contrasten les dades. D’aquest càlcul, la policia de la ciutat de Barcelona va arribar a la conclusió que unes 150.000 persones van sortir a reclamar la independència a la capital en un nou Onze de Setembre reivindicatiu. De dades oficials només hi ha la de l'Ajuntament de Barcelona. El Departament d'Interior, que controla els Mossos d'Esquadra, no ha fet pública cap dada de participació.

La dada que no quadra: un manifestant per metre quadrat?

Gairebé una hora després de l’inici de la manifestació, la gernació ocupava uns 150.000 metres quadrats, que són els que van des d’on hi havia gent a l’avinguda del Paral·lel —gairebé fins al carrer de Parlament— fins a l’Estació de França, gairebé a tocar del parc de la Ciutadella, on hi havia l’escenari i on acabava la marxa.

Si tenim en compte la metodologia de la Guàrdia Urbana i aquesta superfície que va ocupar la manifestació, s’hauria de pensar que la policia d’Ada Colau i Albert Batlle només van veure una persona per metre quadrat, un càlcul que no cal ser massa espavilat per veure que no quadra.

Hi havia zones on la densitat de persones, a l’interior d’aquesta superfície de 150.000 metres quadrats, era alta —2-3 persones per metre quadrat— o molt alta —4 persones per metre quadrat—. La xifra exacta mai es podrà saber, però els càlculs polítics per ajudar a desvirtuar la manifestació d'aquest diumenge al centre de Barcelona han quedat, si més no, en dubte