La reunió del president, Pere Aragonès, amb les entitats independentistes havia descarrilat ja abans de començar. L'argument ha quedat servit en safata per la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, quan ha anunciat des de la Plaça Sant Jaume, abans de creuar la porta del Palau de la Generalitat, que tenia intenció de proposar a Aragonès fer efectiva la declaració unilateral d'independència la segona meitat del 2023. Aragonès ha descartar la idea sense embuts i ha exigit a l'entitat treballar més les propostes.

El Govern desconeixia la proposta abans que Feliu la deixés anar a les portes del Palau, però tampoc en tenia coneixement Omnium Cultural i l'AMI. El malestar entre els representants d'Òmnium, que diumenge clamava contra la tendència autodestructiva de l'independentisme, era evident i el seu president, Xavier Antich, ha evitat fer declaracions en acabar la trobada.

De fet, segons fonts de la reunió, en algun moment la conversa s'ha convertit en un tres contra un, en què ha quedat sola l'Assemblea. I el Govern no ha desaprofitat el que ha interpretat com un error de càlcul de Feliu. De sobte una trobada que es plantejava complicada per a Aragonès, després de l'èxit obtingut per l'ANC a la manifestació de diumenge malgrat les crítiques ERC, ha expimentat un gir i el president ha aprofitat per deixar clar el seu cop de porta. Ha estat la segona negativa, després que aquest matí, el Govern ha rebutjat la crida de Feliu a convocar eleccions.

Desitjos i proclames

En la roda de premsa posterior, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà ha assegurat que l'objectiu de la Generalitat és guanyar la independència, i no tornar a invocar la DUI i "tornar a picar en la mateixa pedra". "Avui no es donen les condicions per tirar endavant una proposta de les característiques que ha fet l'ANC. Això ho sap tothom", ha assegurat en comparèixer davant la premsa.

La consellera no ha maquillat la tensió de la reunió -en la que, segons fonts dels assistents, Feliu hauria emplaçat fins a tres cops el president a pronunciar-se sobre la seva proposta- ni tampoc ha intentat suaviatzar el seu missatge. Davant dels periodistes ha asegurado que "avui només hi ha una estratègia per avançar en la independència". "La resta són desitjos i proclames, que podem compartir però no acosten a l'objectiu de la independència de Catalunya", ha reblat.

De fet, Vilagrà ha fet més que burxar en la situació creada per l'ANC presentant una proposta de darrer moment, i ha advertit que qualsevol proposta s'ha de plantejar de manera seriosa i argumentada, per la qual cosa ha exigit treballar-les més abans de plantejar-les.

Cap efecte sobre Aragonès

També la presidenta de l'ANC ha reaccionat amb contundència. Segons Feliu, la manifestació de la Diada no ha tingut cap efecte sobre el president de la Generalitat, ja que ha mantingut el mateix posicionament "sense tocar ni una coma".  "Les persones que van sortir al carrer l'11 de setembre no han tingut cap efecte en ell", ha lamentat, titllant-lo també d'"immobilista" per aquest mateix motiu. A la reunió, Aragonès ha refermat la seva aposta per l'estratègia de la negociació amb l'Estat, però la presidenta de l'ANC ha criticat que no hagi aportat "cap dada nova" per justificar la seva insistència en una estratègia que, fins ara, no ha donat cap fruit ni ha apropat Catalunya cap a la independència.

La proposta de l'ANC, que consistia a fer efectiva la declaració d'independència durant la segona meitat del 2023, coincidint amb la presidència espanyola de la Unió Europea, també ha estat desestimada pel cap de l'executiu. "Ha dit que no la pensa valorar i l'ha descartada totalment", ha denunciat Feliu, qui ha volgut deixar clar que no era una proposta tancada, sinó que pretenia iniciar un diàleg per part de l'independentisme, refer consensos i "desllorigar" la situació. Davant d'aquest immobilisme per part d'Aragonès, l'ANC s'ha reafirmat en la crida que va fer durant el discurs de la Diada, en què va exigir una convocatòria d'eleccions si no s'avançava decididament cap a la independència i en la qual l'entitat valoraria presentar una llista cívica pròpia. L'Assemblea també s'ha reunit amb el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, després de fer-ho amb el president.

 

Puigneró es desmarca de les declaracions de Vilagrà

Poc després de la compareixença de Laura Vilagrà, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha marcat distància amb el que ha dit la consellera de Presidència. Concretament, Puigneró afirma que la valoració de Vilagrà "no respon al Govern" i que la vincula només a Presidència, donat que "al Govern no s'ha debatut sobre aquest tema", en referència a la petició de l'ANC d'efectuar la independència durant la segona meitat de 2023.