La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha convidat tots els grups parlamentaris, inclòs Vox, a una reunió prèvia a la Comissió Bilateral Generalitat-Estat que se celebrarà el proper 2 d'agost. La reunió, a la qual la CUP ja ha respost que no hi assistirà, se celebrarà aquest dijous a les 9.30h al Parlament.

A través d'una carta escrita per la presidenta del grup anticapitalista, Dolors Sabater, la formació explica que "la Comissió Bilateral Generalitat-Estat és una eina reconeguda en el marc estatutari que no respon a la gran demanda del poble català de més sobirania en tots els aspectes de la vida".

"No neguem la necessitat de reclamar allò que ja està recollit en el marc estatutari, però entenem que la normalització del conflicte i la conseqüent estabilització del règim no és la bilateralitat necessària", aclareixen.

 

"Contradicció i perjudici"

Per als anticapitalistes, la bilateralitat necessària "és aquella que està orientada a superar l’actual marc vigent". "Amb aquesta normalització s’està obviant la greu situació de conflicte entre el poble català i l'Estat Espanyol i per tant, no hi ha un reconeixement de drets que superin el marc autonòmic. És un espai on es negocien i rebaixen drets que ja tenim reconeguts partint del fet que mai s’ha desplegat allò aprovat en l’Estatut retallat pel TC", critiquen.

En aquest sentit, la CUP ha denunciat que aquest espai bilateral suposa una "contradicció i un perjudici" perquè normalitza les relacions entre Catalunya i l'Estat "en l’actual marc autonòmic", que, segons han recordat, "és repressiu i de no reconeixement de la sobirania catalana". "És per aquest motiu que no només rebutgem formar part de l’espai, sinó que convidem el Govern a replantejar la seva posició en la forma de participar-hi", conclouen.

De fet, els anticapitalistes ja van advertir que no tolerarien actes de normalització en les relacions entre el Govern i la Moncloa en els dos anys de marge que han donat a la taula de diàleg. I ho van fer criticant l'assistència del president, Pere Aragonès, a fòrums com el de Foment o el del Cercle d'Economia, on va coincidir amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i el rei Felip VI.

Vox tampoc hi assistirà

Qui també ha avançat que no assistirà a la trobada ha estat el grup de Vox. Encara que els motius són ben diferents. Segons ha explicat el portaveu de la formació al Parlament, Juan Garriga, la bilateral "no té cap sentit" perquè "no hi ha cap conflicte entre Espanya i Catalunya".

Garriga també ha informat que la Mesa ha rebutjat una sol·licitud que havien presentat perquè els escrits i documents que es fan arribar als grups sobre qualsevol tema referent a l'activitat parlamentària fossin també en castellà. "Es torna a demostrar el sectarisme i la discriminació del castellà que han permès durant massa temps els governs d'Espanya", ha carregat.

 

Imatge principal: reunió entre el Govern i la CUP el passat mes de juny a Palau / Foto: ACN