El grup parlamentari de Vox a Catalunya ha denunciat davant del Síndic de Greuges un professor de català de l'Institut Ernest Lluch de Barcelona per parlar a classe sobre el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el raper Pablo Hasél. Vox ha demanat que s'obri un procés sancionador contra el professor i la direcció del centre.

El grup d'extrema dreta ha entregat al Síndic un dispositiu USB en el qual hi hauria un vídeo on suposadament es veu el professor defensant la innocència de Hasél, Cuixart i els altres dirigents independentistes.

Segons ha denunciat Vox, el professor hauria expressat frases com "Tots sabem que Pablo Hasél ha entrat a presó per haver fet una sèrie de cançons i per haver escrit una sèrie de tuits... Per això estarà quatre anys a la presó.

"El motiu pel qual aquest senyor i molts altres estan a presó, han estat reprimits o han estat perseguits és per les seves idees i és per donar exemple. És a dir, Jordi Cuixart no està a la presó perquè sí", hauria afegit.

El professor també hauria carregat contra la llei mordassa. "Cap partit es dedica a eliminar-la. Ja els interessa... Ja els va bé a tots, són incapaços de donar marxa enrere en una llei que va en detriment de tots. Es canvien la cara, es posen la verda, primer blava, després taronja, i ara és verda... I la gent se sorprèn que la careta ara sigui verda", hauria lamentat.

Vox considera aquestes valoracions intolerables i ha recordat un informe del 2019 del Defensor del Pueblo que concloïa que "ni la llibertat ideològica, ni la seva concreció en les llibertats de pensaments i expressió, ni la llibertat de càtedra poden justificar actes d'adoctrinament en l'àmbit educatiu".

Ofensiva judicial contra els avals de l'ICF

Per altra banda, el portaveu de la formació, Juan Garriga, ha avançat en roda de premsa que votaran en contra al decret dels avals que el Govern ha presentat per fer front a les fiances del Tribunal de Comptes i ha reivindicat l'ofensiva judicial que han dut a terme contra aquestes mesures impulsades per l'Executiu.

L'ofensiva es concreta en una denúncia presentada davant la Fiscalia, una querella criminal al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i un recurs al Tribunal Constitucional (TC). La querella va dirigida contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el conseller d'Economia, Jaume Giró, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, per ser els firmants del decret.

Parlament

Per altra banda, Garriga ha rebutjat la invitació que la mateixa Vilagrà els ha fet per assistir a una trobada prèvia a la comissió bilateral que se celebrarà el proper 2 d'agost. La reunió, que se celebrarà demà 29 de juliol a les 15h al Parlament, no comptarà amb la presència de la formació d'extrema dreta perquè, segons ha explicat Garriga, la bilateral "no té cap sentit" perquè "no hi ha conflicte entre Espanya i Catalunya".

Garriga també ha informat que la Mesa ha rebutjat una sol·licitud que havien presentat perquè els escrits i documents que es fan arribar als grups sobre qualsevol tema referent a l'activitat parlamentària fossin també en castellà. "Es torna a demostrar el sectarisme i la discriminació del castellà que han permès durant massa temps els governs d'Espanya", ha carregat.

 

Imatge principal: Façana de l'Institut Ernest Lluch de Barcelona / Foto: Google Maps