Després d'arribar a un acord amb els comuns i el PSC pels pressupostos, el Govern ha anat insistint en els últims dies a Junts perquè també se sumin a aquest pacte per aprovar els comptes al Parlament a mitjan març. Tot i que els de Laura Borràs i Jordi Turull no són necessaris perquè aquests tirin endavant, des del Govern els han enviat missatges perquè també donin el seu sí i aconseguir així una aprovació més amplia, però de moment, sembla que Junts va amb la direcció contraria. Va ser la seva presidenta, Laura Borràs qui va posar sobre la taula una possible esmena a la totalitat als pressupostos després de l'acord amb el PSC que, segons han defensat, líquida la majoria independentista del 52%. Però la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, considera que aquesta mesura per part de qui fins fa uns mesos eren els seus socis a l'Executiu no estaria en cap cas justificada, ja que bona part de les propostes que van presentar a Pere Aragonès, formen part del document actual. 

"Un 79% de les propostes que ens van fer arribar estan en l'acord actual i creiem que Junts s'hi podria sumar. Sobre altres qüestions, que anaven relacionades amb temes fiscals no hem pogut arribar a un acord. Aquesta ha estat la principal discrepància", ha resumit Vilagrà en una entrevista a Catalunya Ràdio en referència a l'apartat sobre impostos que incloïa el document que van fer arribar a la consellera d'Economia Natàlia Mas. Concretament, parlaven d'una "fiscalitat justa" que redueixi la pressió fiscal enfront l'actual situació econòmica, apostant per abaixar el tram autonòmic més baix de l'IRPF del 10,5% actual al 10%, i fer front a la inflació amb una deflactació del 3,5% de tots els trams de l'IRPF per "ajudar les famílies" enfront l'increment de preus. En aquest context, Vilagrà ha reflexionat que una possible esmena a la totalitat seria més aviat una "tàctica política i no de racionalitat", motiu pel qual creu que estaria "poc justificada". 

L'esmena, un escenari previsible segons Borràs 

Aquest diumenge, Laura Borràs, reconeixia que l'esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat per part del seu partit és "un escenari previsible". Alhora, però, subratllava que qui ha de prendre la decisió final és l'executiva de la formació, que es reuneix avui dilluns. I si bé ha indicat que "per respecte" no pot avançar cap posicionament, alhora ha deixat caure que "en l'autonomisme complaent no trobaran a Junts"."Se'ns pot demanar tota la responsabilitat perquè som responsables, però qui ha trencat els acords i no ha complert els compromisos no és Junts, sinó el Govern de la Generalitat; un Govern que iniciava el seu camí cap a la independència i ara es troba virant cap a un autonomisme complaent. Allà no ens hi trobaran, a Junts", ha assegurat Laura Borràs. 

Laura Vilagrà també ha rebutjat aquest matí la idea que el pacte amb comuns i el PSC pels pressupostos signifiqui un retorn a l'autonomisme per part d'ERC i un trencament de la majoria del 52% independentista, que va investir a Pere Aragonès. "Rotundament no", ha assegurat la número dos del Govern, insistint en la mateixa idea que ha defensat el partit i l'Executiu: "Els pressupostos havien de tirar endavant, no podíem perdre els diners. Ho havíem de fer per responsabilitat i per solvència". Per altra banda, Vilagrà també ha volgut posar sobre la taula que tot i que ara s'hagin pogut posar d'acord, existeixen grans diferències amb el PSC, ja que els seus projectes de país són antagònics. "L'objectiu de la independència segueix vigent", ha resumit la consellera, assegurant que encara ara, el Govern de la Generalitat treballa per l'autodeterminació i l'amnistia.