La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha declarat que l'esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat és "un escenari previsible". Alhora, però, ha subratllat que qui ha de prendre la decisió final és l'executiva del partit. En una atenció als mitjans de comunicació des de la Fira de la Candelera de Molins de Rei (Baix Llobregat), ha indicat que "per respecte" no pot avançar cap posicionament, però ha afirmat que "en l'autonomisme complaent no trobaran a Junts". L'executiva de Junts es reunirà aquest dilluns.

D'altra banda, la líder de Junts ha acusat el Govern d'emetre "un missatge interior i exterior de rendició i d'oblit" amb el pacte amb el PSC i els comuns per aprovar els pressupostos. Borràs també ha assegurat que l'executiu ha tingut "una actitud curta de mires al pactar amb l'Estat". I pel que fa al posicionament de la seva formació respecte als comptes de 2023, ha remarcat que aquesta qüestió encara s'ha d'abordar a l'executiva, però ha reconegut que l'esmena a la totalitat és "un escenari previsible".

"Se'ns pot demanar tota la responsabilitat perquè som responsables, però qui ha trencat els acords i no ha complert els compromisos no és Junts, sinó el Govern de la Generalitat; un Govern que iniciava el seu camí cap a la independència i ara es troba virant cap a un autonomisme complaent. Allà no ens hi trobaran, a Junts", ha assegurat.


Borràs ha aprofitat l'avinentesa per carregar contra el Govern per "trencar la unitat independentista per pactar amb l'Estat" i ha assenyalat que aquesta actitud "debilita" a tothom. En aquest sentit, ha insistit que hi ha "un tripartit de present" format per ERC, el PSC i els comuns. I ho ha reblat, tot avisant que tot i que hi hagi algú que "vulgui fer veure que és un nou model" en realitat "és un vell model que es coneix perfectament".

Junqueras intenta convèncer Junts i la CUP perquè se sumin a la majoria dels pressupostos

Al seu torn, el president d'ERC, Oriol Junqueras, també des de la Fira de la Candelera, ha fet una crida als "demòcrates, autodeterministes i independentistes" a sumar-se a l'acord de pressupostos que el Govern ha tancat amb el PSC i els comuns. Així, de forma indirecta, ha interpel·lat a Junts i a la CUP perquè se sumin a la majoria parlamentària que permetrà aprovar els pressupostos de 2023. Per convèncer aquestes forces polítiques, Junqueras ha defensat els pressupostos, tot assegurant que "són tan bons pel país que fins i tot el partit socialista ha decidit votar-los".

Finalment, en ser demanat per la possibilitat que la CUP i Junts presentin una esmena a la totalitat als comptes, Junqueras ha assenyalat que respecten "les decisions que prengui qualsevol formació política".