Aquest dimecres, a primera hora del matí, s'ha conegut l'acord de pressupostos entre Esquerra Republicana i el PSC. Aquest pacte, a parer de Junts per Catalunya, evidencia que "torna el tripartit". El president del grup parlamentari juntaire, Albert Batet, ha carregat contra els republicans per aquesta entesa amb els socialistes i ha assegurat que el president Pere Aragonès "ha abandonat la majoria independentista, ha abandonat el 52%". Per a Batet, el pacte de comptes entre ERC i el PSC "constata un canvi de cicle a la política catalana, un punt d'inflexió", perquè palesa que "no tornem al 2017, sinó al 2004".

🔴 Acord per als pressupostos de la Generalitat | DIRECTE

El dirigent de Junts ha volgut subratllar en la seva compareixença per valorar l'acord que "Aragonès va ser investit amb els vots de Junts i la CUP i ara ha acabat pactant amb el PSC i els comuns". "El seu compromís d'investidura era que, a mig mandat, començava l'embat amb l'Estat. Ara, ha començat una fase de pacte amb l'Estat", ha criticat. Albert Batet sosté que "la cúpula d'ERC" ha preferit "fer gestos amb socialistes i comuns, fer gestos autonomistes, que no pas amb Junts per mantenir la majoria independentista". Des de Junts, consideren que l'acord "confirma" les "sospites" que tenien: "El president ha canviat el seu centre de gravetat, ara, la seva aposta és el tripartit i l'única alternativa a aquest tripartit és Junts", ha reivindicat.

Una proposta "perfectament assumible"

En la roda de premsa, Albert Batet ha insistit que ells volien pressupostos i que prova d'això és que van ser "els primers a entregar una proposta detallada, realista i plenament assumible". "Hem fet gestos de responsabilitat, ahir mateix el secretari general Jordi Turull enviava una carta al president Aragonès fent una crida a retornar a la majoria independentista", ha etzibat. En les seves demandes, Batet lamenta que la "cúpula" dels republicans sempre els ha dit que no, posant d'exemples la "petició d'unitat a Madrid, la sol·licitud de transparència i parets de vidre amb les seves negociacions o quan hem insistit en garanties pel compliment de l'acord d'investidura". El president del grup parlamentari de la formació ha destacat que "en els darrers anys, s'han fet molts esforços per mantenir la majoria independentista, com van fer el president Mas, Puigdemont i Torra, s'han fet molts sacrificis personals". En canvi, assevera, "ara els acords amb Madrid condicionen la política catalana".

Tanmateix, des de Junts afirmen que tenen "dubtes seriosos" sobre el compliment dels acords que s'han inclòs en el pacte ERC-PSC pels pressupostos. "Hi ha punts en què és ambigu. Cal recordar que alguns consellers s'han mostrat contraris a alguns projectes, com la consellera Jordà contra l'ampliació de l'aeroport del Prat o el conseller Fernàndez que rebutja la B-40. Per experiència, veurem si es compleixen", ha dit Albert Batet. Finalment, sobre el posicionament de Junts en els pressupostos, Batet ha indicat que encara no han vist els comptes i que serà llavors quan prendran les "decisions oportunes". "Actuarem coherentment com a alternativa", ha afegit el president del grup parlamentari. Una possibilitat és que presentin una esmena a la totalitat, com ja han postulat en alguna ocasió.