Més pressió sobre Junts. Els de Borràs i Turull han pràcticament certificat el seu rebuig als pressupostos, que de moment compten amb el suport parlamentari del PSC, ERC i els comuns. L'esperat acord entre el Govern de Pere Aragonès i el grup de Salvador Illa aquest dimecres permet ara que el projecte tiri endavant amb majoria absoluta, i no és necessària cap adhesió. Ni s'espera, perquè Junts ja ha anticipat que votaran en contra "si són tal com estan", carregant també contra una aliança que rememora l'experiència del tripartit encapçalat per José Montilla. El president de Junts al Parlament, Albert Batet, així ho assenyalava aquest dimecres, amb un atac contundent: "Torna el tripartit i Pere Aragonès abandona la majoria independentista del 52%".

Ara bé, malgrat que res sembla indicar que l'acord final pugui comptar amb el suport d'uns altres 32 diputats a la cambra catalana, això no ha evitat que els tres grups que ja han tancat l'acord intentin forçar la cessió de Junts. Ja ho va fer dijous el mateix Pere Aragonès, que va respondre una carta de Jordi Turull i li assegurava que la voluntat del Govern és que el seu grup també s'afegeixi al pacte per aprovar els comptes, esgrimint que aquest "incorpora la feina del conseller Jaume Giró i l'equip del Departament d'Economia i Hisenda i moltes aportacions fruit de les setmanes de negociació amb el grup parlamentari de Junts". De fet, el text assegura que ja hi ha una entesa en el 79% dels punts.

I el PSC i els comuns també s'han sumat al president de la Generalitat per fixar totes les atencions sobre els de Borràs i Turull. En roda de premsa, la portaveu dels socialistes, Alícia Romero ha afirmat que el tercer grup de la cambra serà "benvingut" si finalment se suma a l'acord i dona suport als comptes, destacant que hi ha projectes com la B-40 i el Hard Rock que són atractius per altres grups, "concretament Junts". I també ho ha fet, amb una mica més de cautela, la líder dels liles, Jéssica Albiach, que no ha tancat la porta a l'entrada de Junts al bloc a favor de la tramitació dels pressupostos. Amb la condició, evidentment, que això no signifiqui descartar algunes qüestions com ara les mesures fiscals. "El més important són les polítiques i les propostes en les partides pressupostàries, i no qui les recolza, per la qual cosa si Junts vol acceptar l'increment del 33% en l'impost als pisos buits dels grans tenedors i fons voltor, nosaltres no serem els qui diguem que no", ha afirmat.

Sense etiquetes de tripartit

En les seves declaracions des de Martorelles, Albiach també ha recordat que l'acord és exclusivament pressupostari i que, com el PSC, no estan escenificant un pacte d'estabilitat ni investidura, sinó que tot el contrari: seguiran fent oposició. Això, però, no ha evitat que la líder dels comuns també ha ironitzat sobre el 'temor' de Borràs i Turull a un nou govern tripartit. "Crec que cada cop que Junts o Convergència no està en el Govern vol recuperar aquella frase del tripartit que ja forma part del passat, però la veritat és que al nostre país fa molt temps que s'ha obert una nova etapa, encara que alguns sembla que han trigat dos anys a veure-ho".

 

Alícia Romero també s'ha referit a alguns punts de l'acord de pressupostos. Sobre l'ampliació de l'aeroport de Barcelona, la portaveu ha evitat dir si l'única opció passa per la tercera pista i ha celebrat la creació d'una comissió tècnica per a estudiar "quines possibilitats hi ha per a guanyar capacitat". Sobre el Hard Rock, ha advertit que el Pla de Desenvolupament Urbanístic s'haurà d'aprovar durant els primers sis mesos de l'any; en cas contrari, s'estaria incomplint el pacte. I pel que fa a les noves delegacions a l'exterior, Romero ha explicat que el Govern ha promès obrir aquest any únicament les oficines que ja estaven previstes, i no pas més, per la qual cosa se senten "satisfets".