La consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà (ERC), ha assegurat avui que el Govern està treballant per "acabar amb la repressió, per acabar amb aquesta situació d'exili que pateix el president Puigdemont i altres persones."

La consellera ha reiterat que la repressió és un tema "importantíssim" a l'hora d'afrontar el diàleg amb l'estat espanyol i "resoldre el conflicte polític" entre Catalunya i Espanya.

Exili

El Govern català treballa per acabar amb l'exili del president Carles Puigdemont. Així ho ha declarat la consellera Vilagrà aquest dissabte als mitjans durant la seva visita a la XXXII Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra de Agramunt (Lleida). Vilagrà ha repost a les declaracions que l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero va fer aquest divendres, en les quals es va posicionar clarament a favor del diàleg amb Catalunya i va demanar a la justícia espanyola que reflexionés sobre la persecució de Puigdemont.

Preguntada avui sobre aquestes declaracions, Vilagrà ha coincidit amb l'expresident en el sentit que "cal trobar la forma que Puigdemont i els altres exiliats puguin tornar" a Catalunya. Així i tot, la consellera ha lamentat l'immobilisme del PSOE, en especial dels barons socialistes, i ha comentat que "acostuma a passar que els expresidents parlin més que els presidents".

Pressupostos

Vilagrà també ha defensat que el diàleg amb l'Estat és compatible amb voler posar fi a la repressió dels exiliats independentistes: "És evident que és un tema que parlem amb l'Estat, sempre expliquem que és un tema importantíssim, de primer ordre, per resoldre el conflicte polític," ha declarat, i ha afegit que l'amnistia i l'autodeterminació són els objectius de la taula de negociació.

En preguntar-se-li per les negociacions amb els socialistes sobre els pressupostos generals de l’Estat, ha contestat: "No estic autoritzada a parlar d'aquest tema. En aquest sentit, li passo la paraula i l'adreça al grup parlamentari de Madrid, que ha de ser qui negociï els Pressupostos de l'Estat."

El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, s'ha queixat del fet que el govern espanyol encara no ha començat a negociar els pressupostos generals de l’Estat de 2022 amb la seva formació. 

Pel que fa a la seva formació a Madrid, sembla que "la negociació no va". Així ho ha lamentat Gabriel Rufián aquest dissabte en una entrevista a RNE. Així, ha instat a l'executiu de Pedro Sánchez a passar "de la publicitat" a la fase negociadora, ja que els vots del seu grup imprescindible perquè els comptes tirin endavant.

Foto principal: la consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà / ACN