Tensió a Madrid. El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, s'ha queixat del fet que el govern espanyol encara no ha començat a negociar els pressupostos generals de l’Estat de 2022 amb la seva formació. 

"La negociació no va", ha lamentat Rufián aquest dissabte en una entrevista a RNE. Així, ha instat a l'executiu de Pedro Sánchez a passar "de la publicitat" a la fase negociadora, ja que els vots del seu grup imprescindible perquè els comptes tirin endavant.

Tot passa per ERC

L'any passat a Ciutadans van estar disposats a negociar sobre els pressupostos amb la Moncloa, però ara ja "no hi ha pla B". El portaveu d'ERC ha recordat que aquest cop els d'Inés Arrimadas s'han "autodescartat" de la negociació després d'un exercici "d'enorme miopia política", el que provoca que ara "tot passi per Esquerra".

"Qui sàpiga sumar i restar ho veu", ha apuntat. Tot i això, Rufián ha criticat que veu el govern espanyol "molt còmode" i ha tornat a avisar: "Els vots no cauen del cel". Per això s'ha queixat del fet que encara no hagi començat la negociació sobre els comptes públics, fins al punt que els grups que van donar suport a la investidura coneixen "per titulars" el contingut del projecte pressupostari. "És una mala manera de començar", ha insistit.

Passar de la publicitat a la negociació

"Està molt bé la competició d'anuncis i contra anuncis en la coalició de govern. Nosaltres ho portem amb naturalitat perquè sabem el que suposa una coalició, però ens agradaria que es passés del temps de la publicitat al temps de la negociació", ha dit.

En aquest sentit, el portaveu d'ERC s'ha mantingut fidel a la seva paraula i ha evitat avançar si el seu partit contempla la possibilitat de presentar una esmena a la totalitat per pressionar el govern espanyol: "No entrarem a publicitar intencions més enllà d'allò que és prudent". Això sí, ha reiterat que els vots "no cauen del cel" i que en política "res és tan senzill".

Gabriel Rufián rueda de prensa Europa Press

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián / Europa Press

Rufián ha insistit en el fet que ERC "mai desaprofitarà l'oportunitat de millorar la vida de la gent" i que els pressupostos són una de les millors eines per aconseguir-ho. És per això que ha rebutjat fer servir un "llenguatge testosterònic" com el de les condicions sine qua non o les línies vermelles en la negociació, tot apostant per la discreció.

El portaveu d'ERC ha completat l'entrevista assegurant que l'aplicació d'un tipus mínim del 15% a l'impost de societats (que recaptarà només 400 milions) li sembla "poc", tot i que és "una passa". Així mateix, ha assegurat que no calen "tants xecs" per la joventut: el que cal és una renda de ciutadania que ajudi els joves a accedir a millor habitatge i millors llocs de feina.  Finalment, ha recordat la importància de protegir el català, el gallec i el basc mitjançant la llei de l'audiovisual.

 

Imatge principal: El portaveu parlamentari d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián / Europa Press