Les accions de la justícia polonesa poden anar en paral·lel a les de l'espanyola? Ambdues es remeten a casos diferents: a Polònia trenquen amb les lleis comunitàries europees per retrocedir en els drets de la ciutadania. I a Espanya, el TC no admet la immunitat que té com a eurodiputat Carles Puigdemont. I per tot plegat, la decisió de la Unió Europea amb Polònia pot servir d'avís per a la justícia espanyola.

L'advocat Gonzalo Boye ha comparat la sentència del Tribunal Constitucional de Polònia, que nega la supremacia del dret de la UE, amb les decisions de la justícia espanyola en el cas del president Carles Puigdemont. "El Tribunal Constitucional espanyol ha fet exactament el mateix", opina Boye en una entrevista al podcast de Catalan News 'Filling the Sink'.

 

Boye afirma que, avalant les ordres de detenció contra Puigdemont i els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig, el TC es nega a "aplicar la llei de la UE". Malgrat l'última detenció a Sardenya, l'advocat defensa que Puigdemont continuï viatjant, però no revela si li desaconsella algun país de la UE.

Si tornem a la comparativa polonesa, la Unió Europea ja ha avisat el govern de Mateusz Morawiecki, de la formació ultraconservadora Llei i Justícia (PiS), que la primacia de la llei la té el dret comunitari i la Comissió Europea "farà servir tots els instruments" a la seva disposició per garantir que Varsòvia respecti les lleis de la UE. Així doncs, si la immunitat de Puigdemont com a europarlamentari és violada per la justícia espanyola, estaríem davant del mateix cas? Polònia marca el precedent.

Polònia en paral·lel a Espanya?

En aquests moments, el procediment d'extradició contra Puigdemont està paralitzat tant a Bèlgica com a Itàlia a l'espera de la resolució dels tribunals de la UE sobre la seva immunitat com a eurodiputat i sobre les prejudicials del Tribunal Suprem sobre l'execució de les euroordres. Boye calcula que hi haurà sentència sobre algun d'aquests dos fronts judicials d'aquí a "sis o set mesos".

I afegeix a través del podcast: "Qualsevol cosa que decideixin en línia amb la legislació de la UE, convindrà als meus clients", apunta Boye, mostrant-se optimista amb el futur dictamen de Luxemburg i l'impacte que tindrà en el procediment d'extradició de Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig.

Multes milionàries

D'altra banda, Boye no creu que el Suprem es faci enrere amb les euroordres i pronostica que "arrossegarà Espanya a una infracció de la legislació i les decisions de la UE". El desenllaç d'aquesta infracció el podem conèixer si tornem a mirar cap a Polònia. L'Executiu comunitari ja ha llançat múltiples procediments sancionadors disciplinaris contra el govern polonès de la dreta radical. Tot i que, fins ara, sense cap resultat. De fet, Varsòvia es nega a acatar les sentències del TJUE, motiu pel qual Brussel·les ha sol·licitat que se li imposin multes milionàries.

Fotografia de portada: imatge de recurs de l'advocat Gonzalo Boye amb el president Carles Puigdemont a Sardenya.