La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha advocat per la sortida de la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència, Paz Esteban, en el cas que "sigui la responsable final" del CatalanGate. En una entrevista al programa 'Via Lliure' de RAC1, Vilagrà s'ha manifestat sobre la informació que publica el diari El País aquest diumenge en què s'indica que el govern espanyol prepara la marxa d'Esteban, ja sigui a través de la seva dimissió o bé per la via de la destitució del càrrec. La titular del Departament de Presidència sosté que "el Govern no ha rebut cap informació al respecte" i que no saben "res" sobre aquesta possibilitat. En cas que Paz Esteban deixi de ser la responsable dels serveis d'intel·ligència espanyols, el problema persistirà: "El que volem és que se sàpiga tot, que hi hagi transparència i assumpció de responsabilitats", ha subratllat Vilagrà.

La consellera Laura Vilagrà considera "imprescindible" que Pedro Sánchez, president del govern espanyol, "doni explicacions" de l'espionatge realitzat a líders, polítics i activistes de l'independentisme. "S'ha d'arribar fins al final i s'ha de desclassificar la informació, no és gens transparent que hi hagi una comissió de secrets i que els diputats no puguin explicar res, la ciutadania ha de conèixer el que ha passat", ha reblat. La republicana ha destacat que "no només s'ha d'aportar aquesta informació, sinó que el govern espanyol també ha d'aclarir què pensa fer per evitar que aquest escàndol torni a passar". Vilagrà també ha volgut aprofundir en les contradiccions de l'executiu de Sánchez: "Primer no s'espiava, després sí, i fins i tot s'ha espiat al president del govern espanyol". En aquesta línia, ha demanat que s'esclareixi "si hi va haver autorització judicial" per als espionatges —segons ha defensat el CNI aquesta setmana— i "els motius pels quals va haver-hi aquestes autoritzacions".

En paral·lel, la responsable de la Conselleria de Presidència ha instat el gabinet Sánchez a concretar "com més aviat millor" una data per la reunió entre el cap de l'executiu estatal i el president de la Generalitat, Pere Aragonès. "Anem molt tard, el president del govern espanyol ha fugit d'estudi. El format no és el més important, on s'ha de posar el focus és en el fons. La reunió no ha de servir per fer una foto", ha indicat Vilagrà. Per a més inri, la consellera creu que l'Estat ha de fer "canvis profunds" per poder-se homologar "a les democràcies europees més garantistes".

"Si hi ha tantes pegues, presentarem igualment la candidatura als Jocs d'Hivern"

Hores després de transcendir que l'Aragó rebutjava la nova proposta del Comitè Olímpic Espanyol per la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern de 2030, Laura Vilagrà ha asseverat que "mereixem poder presentar aquesta candidatura olímpica, hem treballat molt per la solidesa d'aquesta i ens hem guanyat la plaça per optar-hi". En aquest sentit, ha criticat que "ningú té dret a espatllar-ho", en referència al govern aragonès, als quals ha reclamat que siguin "responsables" i que treballin "en positiu". Preguntada sobre la possibilitat que Catalunya presenti la candidatura sense l'Aragó, Vilagrà s'ha limitat a manifestar que "havíem plantejat una candidatura col·laborativa" i que, encara que no pot "avançar els esdeveniments", "si hi ha tantes pegues, presentarem igualment la candidatura olímpica".