El govern de l'Aragó ha rebutjat la nova proposta del Comitè Olímpic Espanyol (COE) sobre la candidatura d'uns Jocs Olímpics d'hivern als Pirineus. El COE i la Generalitat de Catalunya ja han tancat un acord sobre l'organització d'aquestes Olimpíades, però l'executiu aragonès ha rebutjat tant el pacte inicial com l'últim que ha rebut del COE. Segons el president de l'Aragó, Javier Lambán, "Saragossa hi perd gairebé tot el que tenia i el Pirineu aragonès no hi guanya gairebé res". A més, ha lamentat que les estacions catalanes, que considera les seves "competidores" turístiques, són les grans beneficiades pel repartiment de proves. "No ho acceptem. Seguirem plantejant igualtat i equilibri", ha publicat aquest dissabte a Twitter.

Segons Aragó Televisió, la darrera proposta del COE trasllada el patinatge artístic de Saragossa a Barcelona, però l'esquí acrobàtic se celebraria a l'estació aragonesa de Cerler, a Benasc. El conseller d'Esport del govern de l'Aragó, Felipe Faci, s'ha compromès a "defensar els aragonesos" i ha criticat que "s'ha avançat molt poc si no és que s'ha retrocedit".

El Govern a totes amb els Jocs

El debat de la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern va tornar aquest dijous passat al Parlament amb la compareixença de la consellera de la Presidència Laura Vilagrà, que va donar explicacions sobre el projecte a la Comissió d'Afers Institucionals. Durant la sessió no va avançar cap novetat sobre la candidatura, que està en plena pugna amb l'Aragó pel repartiment de proves i que, en tot cas, haurà de votar la ciutadania en una consulta el mes de juliol. En el que sí que ha insistit Vilagrà és que Catalunya vol liderar aquest projecte i que aquells que diuen que és especulatiu, menteixen: "La candidatura neix amb l'ADN dels objectius del desenvolupament sostenible sobre la taula".

Va defensar que el projecte es farà amb criteris de sostenibilitat, i amb el compromís de la participació i la transparència com a eixos. Més enllà de la consulta, va assegurar que és "una oportunitat històrica pels Pirineus", perquè "Catalunya es girarà a la muntanya, i el Pirineu s'obrirà al món". "La realitat és que mai fins ara s'havia parlant tant dels Pirineus", va insistir Vilagrà, i va assegurar que s'han reunit amb moltes sensibilitats, tant de les persones partidàries dels jocs com les que no.

La consellera va negar la veracitat del manifest de científics contra el projecte que alerta de l'augment de la temperatura i el retrocés de la neu, va assegurar que "cap estudi diu que d'aquí a vuit anys la neu hagi de desaparèixer" de la zona on es faran les proves, i va sentenciar que el clima serà semblant a l'actual. Va reconèixer que caldrà crear neu per les proves, però que es farà amb aigua "d'origen verd" i que al final, "la neu quan es fon torna a la natura".

Acusen el Govern de joc brut

Una campanya neutral per incentivar que les persones participin, sense marcar el sentit del vot. Així és com va descriure la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, l'acció que faria el Govern abans de la doble consulta sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern, i va explicar que serien els partits els que demanarien el vot afirmatiu o negatiu. Tot i això, està sent inevitable per part del Govern mantenir aquesta neutralitat, i és que s'expressa reiteradament a favor de les oportunitats que poden aportar els Jocs, i això molesta molt als opositors, principalment reunits en la plataforma Stop Jocs Olímpics. Des del faristol del Parlament el seu portaveu, Bernat Lavaquiol, va criticar que l'Executiu estigui prenent partit pel 'sí', "de forma entusiasta" i dedicant recursos personals i econòmics. Lavaquiol ho va dir després que la consellera Vilagrà comparegués a la comissió d'Afers Institucionals per informar sobre aquest projecte, en una compareixença on no ha aportat nous detalls més enllà que el 27 de maig signaran el decret de convocatòria de la consulta.