L'escasa presència del català als jutjats és un mal endèmic de la justícia i lluny de millorar empitjora amb el pas del temps. És més, hi ha jutges, funcionaris i advocats que menyspreen el català. Davant d’aquesta situació, que suposa una vulneració dels drets lingüístics dels ciutadans, la Plataforma per la Llengua ha editat un vídeo on denuncia la catalanofòbia als tribunals.

 

El vídeo forma part de la campanya "Prou de Catalanofòbia", que denuncia la discriminació dels catalanoparlants a la justícia espanyola, discriminació que provoca indefensió jurídica. L’espot, protagonitzat pels actors Carme Sansa i Ricard Borràs, està basat en fets reals i mostra com un jutge suspèn un judici perquè l’acusat demana poder parlar en català.

“El cas dels judicis dels exiliats a Brussel·les és un exemple paradigmàtic de la defensa de la diversitat i dels drets lingüístics. Allà, els advocats del president Puigdemont i dels consellers a l’exili van poder triar un procés judicial en francès o en flamenc. Per què és impensable a casa nostra? Ho estem veient amb el cas dels presos polítics i el judici de l’1-O”, ha assegurat Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua.

La Plataforma ja ha recollit a través del web www.proudecatalafobia.cat més de 14.000 signatures per acabar amb la impunitat de les discriminacions lingüístiques. L’entitat, que ha elaborat un pla de xoc per acabar amb aquestes pràctiques, reclama una nova llei contra la discriminació lingüística que inclogui un règim sancionador. 

“La pedagogia és la via més important, però mentre aquesta no doni fruits, cal aplicar sancions, com en qualsevol altra matèria: qui discrimina per raó de llengua no pot quedar impune”, ha afirmat Escuder.