El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha estat citat per al 4 de setembre a Bèlgica per declarar com a acusat en la demanda civil que ha presentat el Govern a l'exili. La demanda, que s'ha anunciat aquest dimarts, es basa sobretot en unes declaracions que va fer el jutge el 23 de febrer a Oviedo, les seves primeres paraules sobre el cas 1-O.

Llarena descartava que els empresonats fossin presos polítics, paraules que, segons els advocats del Govern a l'exili, estan "fora de la seva jurisdicció" i són motiu suficient per iniciar un procediment judicial.

"Jo no em referiré a cap assumpte que no estigui sota la meva jurisdicció. El que sí que és cert és que un delicte polític són aquells comportaments que normalment no estarien sancionats per l'ordenament jurídic penal, i que malgrat això, per una consideració política, aquests comportaments són perseguits", va afirmar.

A continuació, afegia: "No és el cas del que estem portant ara al Tribunal Suprem, es tracta de comportaments que apareixen recollits al nostre Codi Penal i que, amb independència de quina ha pogut ser la motivació que hagi portat les persones a cometre'ls, si és que això ha estat així, doncs han de ser investigats".