El govern a l'exili ha anunciat una demanda civil contra el jutge Pablo Llarena. Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig des de Brussel·les, en roda de premsa, també han anunciat una recusació contra el magistrat al Tribunal Suprem. La justícia belga ha rebut avui la demanda i li ha donat curs posant data ja i citant Llarena pel 4 de setembre.

"Tenim el dret a protegir-nos davant la jurisdicció belga", ha explicat el conseller Toni Comín a Bèlgica on manté que allà "sí que es poden defensar". La demanda es presenta a Bèlgica perquè és on resideixen i on se'ls poden garantir més bé els seus drets.

"Fins ara la nostra defensa havia anat estrictament focalitzada a evitar l'extradició, però aconsellats pels nostres advocats creiem que calen accions legals més robustes", ha afegit Comín.

La demanda civil es presenta conjuntament entre el president Carles Puigdemont i els consellers a l'exili Comín, Serret, Puig i Ponsatí. Està basada en les declaracions que Pablo Llarena ha fet fora dels jutjats i avalada pels escrits judicials del cas.

En aquest sentit, Toni Comín ha explicat que "el jutge no s'ha limitat a escriure una sèrie de posicionaments que considerem que posen de manifest que estem perseguits per les nostres idees polítiques, sinó que també ho ha fet fora de la seva acció jurisdiccional, fora dels tribunals en què expressa aquests perjudicis que demostren que estem sent perseguits per les nostres idees", fent referència a unes declaracions en una conferència que va fer el magistrat Llarena a Oviedo.

Segons el govern a l'exili l'actitud de Llarena està vulnerant el dret a un jutge imparcial, a un procés judicial equitatiu, just i a la presumpció d'innocència.

Carles Puigdemont ha intervingut des d'Alemanya per videoconferència i ha destacat que estan "sent perseguits per la ideologia d'un jutge". I ha exposat que la estratègia judicial també "serveix per recuperar les llibertats dels companys que són a la presó".

"Ens poden perseguir però no ens faran rendir", ha sentenciat el president a l'exili.