Miquel Buch s'ha emocionat i li han caigut les llàgrimes en un comiat totalment inesperat aquest matí. En un acte per tancar la novena edició de l'Escola d'Estiu de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), ha acabat reflexionant sobre el seu pas com a conseller d'Interior. La periodista Mònica Terribas, encarregada de presentar i dirigir l'acte, ha improvisat una entrevista personal i plena de reflexions.

Ambdós han admès que hi ha "molt corporativisme en general" a tot arreu, dins els Mossos però també en el món del periodisme. Terribas ha admès que "de portes endins i fora". Però Buch ha lloat la tasca dels cossos de seguretat que posen "la integritat física" al servei de les persones, una feina que "quan t'hi poses, no saps què passarà". També ha admès que ha pogut conèixer el cos per dins i, "més enllà del corporativisme, si un mosso s'equivoca, apliquen ells mateixos la tolerància zero".

Per tot plegat, considera que té molta confiança d'ara endavant i desitja molts èxits al nou conseller d'Interior, Miquel Samper, a qui ja coneixia anteriorment: "Jo vaig venir sense saber-ne però en tenia moltes ganes". I aquest és el millor consell que li ha donat, la predisposició a treballar i estar il·lusionat: "Ja sabem que no t'envien als Camps Elisis precisament però és evident que algú ha de fer aquesta feina i si ell té clar això, per molt que sigui un camp difícil, tirarà endavant".

El moment més trencador ha estat quan ha mirat enrere i ha reflexionat sobre totes les experiències que ser conseller li ha portat: "La feina que fem nosaltres la patim però hi ha algú que la pateix més, que és la família". En aquest moment s'ha quedat sense veu per l'emoció i Terribas l'ha interpel·lat: "No m'agrada abusar dels moments emocionals de la gent". Però ràpidament Buch s'ha refet i ha contestat: "L'hi agraeixo però és bo que la gent ho sàpiga. Aquesta feina que fem, si no tenim la família al costat és dificilíssim. Que serveixi d'homenatge a tota la família, mares, pares, fills i filles que suporten aquesta passió que tenim, la de servir als altres, malgrat els moments de tensió".

Buch no ha amagat la seva sorpresa pel seu cessament i prefereix reservar-se les converses privades que ha tingut amb el president Torra "per respecte". En un acte restringit per les mesures de seguretat per la Covid-19, els pocs assistents li han donat un sentit homenatge i han allargat els aplaudiments.