El fins avui conseller d'Interior, Miquel Buch, s'ha mostrat sorprès pel seu relleu dins el Govern. Afirma que hauria entès que aquest cessament s'hagués produït en "el marc d'octubre", coincidint amb els aldarulls per la sentència al procés però "no ara". I ha recordat que si els canvis es deuen a la disputa entre Junts per Catalunya i el PDeCAT, ell ja s'ha desmarcat del partit de Bonvehí, tal com va publicar en una carta conjunta amb els consellers Calvet, Budó i Puigneró.

Les declaracions les ha fet en un acte presentat i dirigit per la periodista Mònica Terribas que ha servit per tancar la novena edició de l'Escola d'Estiu que organitza l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). Tot i que l'última hora ho ha derivat en una entrevista personal. 

BUCH TERRIBAS @interiorcatMònica Terribas i Miquel Buch / Foto: @interior

El substitut de Buch és l'advocat Miquel Sàmper amb qui espera fer un bon relleu perquè ja hi ha "una sèrie de projectes i feines que no poden quedar enrere". A més, ha admès que ja coneixia el nou conseller amb qui havia coincidit en actes anteriors.

Buch diu que s'ho pren amb esportivitat però ha reconegut haver tingut moments de "tensió" amb el president de la Generalitat, Quim Torra, al llarg de la legislatura.  A més, ha recordat que, a diferència d'altres membres del Govern, Torra "no ha tingut una trajectòria política normal" i, per tant, "hi ha coses de la gestió de l'administració que grinyolen". Malgrat tot, reconeix la potestat del president per decidir la composició del Govern: "De la mateixa manera que té la llibertat de nomenar-te, té la llibertat de cessar-te". Terribas ha intentat estirar el fil però el conseller s'ha reservat les converses que ha mantingut amb el president "per respecte".

El fins ara conseller és conscient que la seva cadira, especialment la d'Interior, crema: "Quan entres et donen un pot de nitroglicerina, allò és explosiu, a la d'Interior el pot ja està caducat" i ha afegit seguint les metàfores: "A tots ens agrada menjar en un plat net però algú te l'ha de rentar. Per tant a algú li toca fer aquesta feina i jo he tingut la sort de fer-ho". I ho justifica recordant que tan sols tres comunitats autònomes tenen les competències de seguretat, una d'elles Catalunya, d'altres "com la de sanitat, no". Terribas, immediatament després, ha admès que no s'imaginava aquesta conversa avui: "No m'ho esperava però la meva feina és repreguntar". I han seguit parlant.

Amb tan sols hores de diferència des de que s'ha conegut públicament el seu relleu i l'acte públic que ja tenia agendat, s'ha pogut percebre l'emoció d'aquests moments de canvi sobtats. Visiblement emocionat, Buch ha recordat la seva dona i fills i ha assegurat, entre llàgrimes, que "hi ha algú que pateix més aquesta feina, que és la família".