Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras, ha comparegut davant la Comissió Pegasus del Parlament Europeu per denunciar el ciberespionatge que ha patit ell mateix i altres membres destacats de l'independentisme català per part de l'estat espanyol. La sessió monogràfica d'aquest dimarts, presidida per l'eurodiputat Jeroen Lanaers, s'ha centrat en l'ús del programari Pegasus a Espanya i ha comptat amb les intervencions de diversos afectats, al·ludits i experts, com el periodista d'investigació Ignacio Cembrero, presumptament espiat pel Marroc, Van den Eynde o Gregorio Martín, professor i expert en ciberseguretat. A més, han comparegut la nova directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (C.N.I), Esperanza Casteleiro, nomenada després que esclatés l'escàndol del Catalangate, i el seu secretari d'Administració Digital, Juan Jesús Torres Carbonell. En el torn de preguntes posterior, han parlat alguns eurodiputats com l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido, entre altres.

Van den Eynde denuncia el Catalangate a l'Eurocambra

Durant la seva intervenció davant la Comissió Pegasus, l'advocat Andreu Van den Eynde ha insistit en la indefensió que li ha generat la manca de respostes que ha rebut per part de l'estat espanyol d'ençà del primer descobriment de ciberespionatge per part de l'estat espanyol del llavors president del Parlament, Roger Torrent. L'advocat ha celebrat que el comitè del Parlament Europeu "hagi anat més enllà" que "qualsevol altra autoritat espanyola" a l'hora d'investigar unes violacions tan greus com la confidencialitat entre client i lletrat. "Després de mig any, cap tribunal d'Espanya ha obert una investigació" per esclarir el Catalangate, ha asseverat. "No s'ha pres cap mesura", ha reiterat, "mentrestant, el cas a l'Audiència Nacional (que investiga l'espionatge als membres del govern espanyol) avança a tota velocitat", ha retret. De la mateixa manera, ha denunciat que el Defensor del Poble espanyol tampoc els ha donat resposta i que només s'ha limitat a dir que l'espionatge a 17 persones va ser legal. "No rebem cap ajuda per part de cap autoritat espanyola", ha insistit l'advocat.

El Parlament Europeu investiga el ciberespionatge a Espanya

Posteriorment, prendran la paraula per videoconferència la directora del CNI i el secretari general d'Administració Digital, que donaran els seus arguments sobre l'ús del programari d'espionatge i se sotmetran a les preguntes dels eurodiputats. Precisament Casteleiro va passar a dirigir els serveis d'Intel·ligència el maig passat després de la destitució de Paz Esteban a conseqüència d'escàndol d'espionatge amb el programa Pegasus.