El Parlament Europeu ha canviat un ponent de Cs per l’advocat del president d’ERC, Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, com a ponent en una sessió especial sobre Espanya a la comissió d’investigació de l’Eurocambra al voltant de l’espionatge amb el programari Pegasus. El canvi està generant polèmica perquè l’entorn de Cs considera que el seu convidat ha estat exclòs en benefici de l’independentisme.

Segons informa l’agència Europa Press, citant fonts parlamentàries, els canvis en la llista de convidats per aquesta sessió especial s’han fet després de l’acord d’última hora assolit entre socialdemòcrates, verds i liberals. L’agència espanyola diu que la inclusió de l’advocat de Junqueras a la llista s'ha fet després de “vetar la presència” d’un professor universitari espanyol crític amb l’informe de Citizenlab.

La sessió sobre Espanya té lloc el 29 de novembre

La sessió s’ha de celebrar el 29 de novembre. El dilluns 21 de novembre havia quedat aprovada una primera llista tècnica. La llista inicial hauria estat pactada entre els representants espanyols dels diferents grups, PSOE, PP i Cs. Aquesta proposta incorporava la proposta de Cs de convidar José Javier Olivas, investigador i professor de la UNED. Dimarts els coordinadors van decidir fer els canvis: incloure Van den Eynde i excloure Olivas.

En aquesta reunió no hi havia presència d’eurodiputats espanyols, només Juan Ignacio Zoido per part del PP. Finalment, també participaran a la sessió l'exdirectora del CNI, Paz Esteban, el secretari general d’Administració Digital, Juan Jesús Torres Carbonell, el periodista d'El País, Miguel González, el professor emèrit d’Informàtica, Gregorio Martin, i a l’investigador de Citizen Lab, John Scott-Railton.

El canvi en la llista de convidats es va fer a proposta dels verds, segons Europa Press, grup on s’emmarca ERC. La decisió va arribar després que l’entorn del Citizen Lab fes circular una carta entre parlamentaris on s’explica que Olivas té manca de coneixement tècnic sobre espionatge i se l’acusa d’haver promogut teories de la conspiració i falsedats sobre altres investigadors. Segons Europa Press, en la carta s’acusa aquest professor proper a Cs d’assetjar víctimes d’espionatge i experts que han investigat els casos.

El professor convidat per Cs es queixa

Olivas ha fet declaracions acusant Citizen Lab de fer interferències i al Parlament Europeu de cedir. A més a més, el professor acusa l’institut de la Universitat de Toronto i es mostra crític amb l’informe del Catalangate: “No qüestiono que hi hagi espionatge, sinó que no hi ha bases sòlides per donar una conclusió del que ha passat”.

Aprovada el març passat, la comissió d’investigació del Parlament Europeu tracta d’il·luminar l’ús de Pegasus per part de governs europeus, entre els quals l’espanyol. Primerament, es va crear posant el focus en Hongria i Polònia, però l’esclat dels casos d’Espanya i Grècia va fer que després el focus s’ampliés.

Fa dues setmanes, l’eurodiputada liberal neerlandesa Sophie Int ‘Veld va presentar el seu esborrany d’informe on confirmava l’espionatge a 65 independentistes catalans.