La pressió sobre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, per l'espionatge d'alguns mòbils dels membres de l'Executiu espanyol va en augment. En el moment més àlgid de l'escàndol la responsabilitat per la infecció dels telèfons d'alguns ministres i el president espanyol, Pedro Sánchez, oscil·lava entre Defensa i Presidència, espolsant-se els dos ministres les culpes. Ara, El Confidencial informa de la declaració davant de l'Audiència Nacional de l'exdirectora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, on assenyala clarament qui era el responsable d'aquesta escletxa de seguretat. Davant del tribunal que porta el cas de l'espionatge amb Pegasus a La Moncloa, Esteban ha afirmat que entre les funcions del Ministeri de Presidència s'inclou "la seguretat de les activitats del president del Govern i l'assistència a matèria d'administració econòmica, personal, manteniment i conservació, mitjans informàtics i de comunicacions". És més, l'exdirectora ha afirmat davant del jutge que l'amenaça sobre l'Executiu es va identificar mesos abans i que es va procedir a informar a La Moncloa, aparentment, sense una bona resposta.  

Bolaños podrà respondre davant del jutge del cas, José Luís Calama, el pròxim 5 de juliol, a les 9 hores, ja que és aleshores quan està citat a declarar per aquest cas. Fonts de La Moncloa afirmen a El Confidencial que no hi ha relació entre les responsabilitats que ha atribuït Esteban al ministre i la seva citació com a testimoni. Tot i això, planen certes sospites sobre les declaracions de l'exdirectora. El cap d'Esteban va rodar per aquests espionatges a l'Executiu espanyol, una conseqüència que Bolaños va buscar activament, mentre la ministra de Defensa, Margarita Robles, s'oposava.

Sense secrets i amb ampliació de la comissió 

L'expectació al voltant del cas de l'espionatge del govern espanyol amb el programari Pegasus, que es troba en mans de l'Audiència Nacional, segueix creixent, especialment després que el passat dimarts el jutge Calama acordés l'aixecament del secret d'actuacions del cas, una acció que el mateix tribunal ha recordat que es pot revertir si així ho considera necessari. Va ser el mateix dimarts, quan es va anunciar la citació com a testimoni del ministre Bolaños, només uns dies després de la declaració de Paz Esteban. 

L'Audiència Nacional també ha acordat ampliar la comissió rogatòria cursada a Israel. Aquesta decisió cerca poder enviar una comissió judicial més gran encapçalada pel mateix jutge Calama, que es desplaçarà a Israel per prendre declaració del màxim responsable comercial de NSO Group, companyia que comercialitza el programari espia. No serà el primer cop que Calama està en contacte amb declaracions en aquest país, ja que ha dirigit amb anterioritat la primera comissió rogatòria a l'Estat israelià perquè l'empresa informés sobre aquesta mateixa eina informàtica.