El Parlament, més a prop de l'Eurocambra. La cambra catalana ha aprovat una proposta de resolució presentada per ERC, Junts, la CUP i els comuns per exercir el seu dret a petició davant la Unió Europea i així poder denunciar-hi el CatalanGate. Una ofensiva a través de la qual el Parlament confia poder enviar tres representants catalans davant la comissió d'investigació del Pegasus i participar així en l'audiència pública que es realitzarà sobre el cas de l'Estat espanyol, el pròxim 29 de novembre de 2022, escenari en el qual confien portar l'espionatge a una seixantena d'activistes del món independentista. És l'article 203 del reglament del Parlament el que permet que els seus diputats promoguin una iniciativa en relació amb una matèria inclosa en l'àmbit de les competències europees.

La proposta ha quedat fàcilment aprovada amb el suport dels quatre partits, però encara té camí per recórrer perquè és la Comissió de Peticions de la UE, presidida per la popular Dolors Montserrat, qui ha d'acceptar derivar els parlamentaris a l'òrgan investigador de Pegasus. "Ens posarà impediments perquè no passi i serà dificultós que pugui reeixir", ha reconegut el diputat d'ERC Jordi Orobitg. "Però la nostra obligació és persistir".

La iniciativa també va més enllà, i encoratja el Parlament Europeu a assolir, amb el suport de la Comissió Europea, la prohibició total i immediata de l'ús del sistema Pegasus i de qualsevol altre software similar en tota la Unió Europea. També proposa procedir a l'establiment d'instruments europeus de control de l'actuació dels Estats membres per evitar les pràctiques "abusives i il·legals". D'aquesta manera es vol fer impossible que un cas de ciberespionatge, com el que va ser el CatalanGate, ara escapi la investigació judicial. I, per sumar força a aquesta ofensiva contra Pegasus, també proposa establir "mecanismes de control i sanció" als Estats que permeten la producció i comercialització d'aquest tipus d'spyware, com és el cas d'Israel.

Els grups promotors mostren unitat en l'ofensiva

Durant el debat, els quatre partits proposants han defensat amb contundència la proposta. Primer ha estat el torn del portaveu de Junts, al Parlament, Josep Rius, ha recordat que l'Estat espanyol ha reaccionat al CatalanGate "negant la major i impedint o boicotejant" qualsevol investigació de l'espionatge. "Una resposta políticament infantil", ha lamentat. El Congrés dels Diputats, amb els vots del PSOE, PP, Vox i Cs, va evitar posar en marxa una comissió d'investigació, per la qual cosa el Parlament ha pres la iniciativa. A més, Rius també ha recordat l'informe preliminar publicat a principis de novembre per la comissió de Pegasus de la UE, que assenyala directament l'Estat, i que va ser publicada per una eurodiputada del grup liberal, en el qual també hi ha integrat Cs. "La proposta de resolució és ben clara", ha conclòs. "Demanem que una representació pugui comparèixer al Parlament Europeu per denunciar que l'Estat investigació els independentistes".

Per la seva banda, el republicà Jordi Orobitg ha assenyalat el "lamentable" grup d'Estats acusats d'utilitzar el programari Pegasus, com ara Grècia, Xipre, Polònia, Hongria i Espanya. Ell també ha reconegut que la comissió d'investigació al Parlament "dignifica" la cambra, però ha recordat que "té mancances" perquè l'arquitectura jurídica de l'Estat pot fer que no hagin de retre comptes. "Per això ho portem al Parlament Europeu, i ho fem pels canals que tenim disponibles", ha dit en referència a l'article 203 que ha aprovat emprar la cambra.

Per la seva banda, la diputada de la CUP Montserrat Vinyets ha criticat que l'Estat "ni està, ni se l'espera" en la investigació de l'espionatge, després que el Congrés i la Fiscalia s'hagin allunyat d'esclarir els fets. I pels comuns, Susana Segovia ha defensat que, malgrat no ser independentistes, "qualsevol partit hauria d'estar d'acord a investigar els fets i depurar responsabilitats". Amb tot, ha recordat que ells es troben al govern espanyol, però que això no els frena a l'hora de denunciar el CatalanGate, i ha llançat un dard cap als socialistes, que s'han plantat en contra de la proposta. "No tindria sentit que en el seu moment es votés a favor de la investigació de Pegasus en el marc d'Hongria i Polònia i ara no".