Dit i fet. En menys de 24 hores de la denúncia dels fets, el jutge de l'Audiència Nacional José Luis Calama ha obert una investigació per un possible delicte de descobriment i revelació de secrets en relació amb la denúncia presentada per l'Advocacia de l'Estat per la infecció amb l'eina Pegasus dels telèfons mòbils del president del Govern, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles. Igualment, el jutge ha donat trasllat a la Fiscalia perquè informi sobre la pràctica de les diligències d'investigació que consideri convenients per determinar la naturalesa i circumstàncies dels fets objecte de denúncia, així com de les persones que hi hagin participat.

L'Advocacia de l'Estat va denunciar que en les dues intrusions al mòbil de Pedro Sánchez, que van tenir lloc el maig del 2021, es van extreure 2,6 gigues i 130 megues de dades. En el cas de Margarita Robles, la ministra va patir un únic atac amb Pegasus, el juny de 2021, i es van extreure nou megues d'informació en un sol atac el juny de 2021. Es desconeix quin és el contingut d'aquest material.

Els fets denunciats són competència de l'Audiència Nacional, tal com estableix la Llei Orgànica del Poder Judicial, per tal com afecten alts organismes de la nació, com són el president del Govern i a la ministra de Defensa. El magistrat, a la interlocutòria d'obertura de diligències, afirma que apareix "meridianament" clara la competència de l'Audiència Nacional per instruir la causa penal encaminada a determinar la naturalesa i circumstàncies del fet, les persones que hi hagin participat i l'òrgan competent per a l'enjudiciament.

Descobriment i revelació de secrets

José Luis Calama explica a la seva interlocutòria que els fets que consten en la denúncia de l'Advocacia de l'Estat podrien emmarcar-se dins dels delictes que el Codi Penal tipifica com de descobriment i revelació de secrets. El magistrat recorda que aquests drets salvaguarden un espai d'intimitat personal i familiar que queda sostret a intromissions estranyes, destacant la necessària protecció davant el creixent desenvolupament dels mitjans i procediments de captació, divulgació i difusió de la mateixa i de dades i circumstàncies que pertanyen a la intimitat.

El CatalanGate, a l'Audiència Nacional

L'obertura de la investigació de l'Audiència Nacional pot provocar que totes les querelles del CatalanGate acabin en aquest tribunal, en detriment del jutjat de Barcelona, que ja té oberta una causa per l'espionatge de Pegasus, en concret contra l'empresa israeliana NSO. La jurisdicció que assumeix l'Audiència Nacional és de fets que succeeixen en diferents punts del territori nacional i sobre els delictes més greus. Inicialment, advocats que han preparat les querelles de l'independentisme català no veuen "conexidad" dels fets fins que no s'acrediti que l'autor d'aquest espionatge massiu "és el mateix". La unificació de les causes podria ser sol·licitada per la Fiscalia mateixa. S'apunta el delicte contra les institucions de l'Estat, en ser espiats el president espanyol i el català, Pere Aragonès, fet que podria afavorir aquesta unificació.