La polèmica per la vacunació dels agents dels cossos de seguretat de l'Estat desplegats a Catalunya arriba al Senat. Després que tot just avui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi dictaminat que la Generalitat té 10 dies per reprendre la vacunació contra la Covid-19 a policies i guàrdies civils i arribar a "la mateixa proporció" d'agents vacunats que en el cos de Mossos d'Esquadra, a Espanya ja es parla de possibles incompliments: l'executiu de Pedro Sánchez ha afirmat que vacunarà els policies espanyols a Catalunya si no ho fa Govern.

Així ho ha assegurat el titular d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha afirmat que el seu ministeri ja ha fet les "gestions necessàries i precises" per vacunar els agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil destinats a Catalunya en el cas que la Generalitat "no compleixi" la resolució del tribunal. Segons Grande-Marlaska, si el govern català no ho fa incorrerà en les "responsabilitats" que determini el Poder Judicial, i els agents seran vacunats fruit de la coordinació entre el Ministeri de Sanitat, el d'Interior i el de Defensa.

Grande-Marlaska ha fet aquestes afirmacions en resposta a una pregunta del senador del PP, Francisco Cañizares. Segons el PP, el tracte que reben els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia civil a Catalunya és "una vergonya" i "una discriminació intolerable". En aquest mateix sentit, ha assegurat que no es pot "consentir" que el ministre "no presti l'atenció merescuda" als seus efectius a Catalunya.

 

La Generalitat estudia la situació 

Segons ha informat avui la consellera de presidència Meritxell Budó, arran de la sentència del TSJC, l'executiu "està estudiant com donar compliment a la resolució respectant les directius estatals sobre les diferents franges d'edat". A més, ha negat cap mena de "discriminació" i ha atribuït la disparitat entre cossos a temes de calenderització i al canvi en els criteris de vacunació amb AstraZeneca per part del govern espanyol. "Es va començar a vacunar la policia i Guàrdia Civil aquí a Catalunya. Una mica més tard que els Mossos, però cap discriminació", ha remarcat en roda de premsa.

Amb tot, la consellera s'ha unit a la Alba Vergès a l'hora de denunciar la intromissió dels tribunals espanyols. "Els tribunals interfereixen en la gestió de la pandèmia. Ara en una estratègia de vacunació estatal que no hem decidit nosaltres que s'aturava. Hem de vacunar per edats i això interfereix en la mateixa estratègia de vacunació", ha dit la titular de Salut.

També Josep Maria Argimon ha protestat davant la sentència, que ha qualificat de "ridícula". "M'importa un pepino, o més ben dit, un rave quina professió tenen les persones. A nosaltres ens han format per donar cura i assistència a tothom", ha dit en la roda de premsa de seguiment del procés de vacunació a Catalunya. El secretari de Salut s'ha mostrat notablement enfadat amb la decisió del TSJC i ha criticat que "des de Madrid ho han polititzat i judicialitzat".

Des de Brussel·les, el president Puigdemont també s'ha mostrat molest per la resolució. "Els qui van agredir ciutadans al crit de "¡a por ellos!" continuen privilegiats i protegits pel sistema espanyol", ja tuitat.

 

 

Imatge principal, una pacient rep la vacuna contra la Covid-19 / ACN