Els cossos policials s'han de vacunar primer? El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat avui un termini de 10 dies al Govern per reprendre la vacunació contra la Covid-19 a policies i guàrdies civils per arribar a "la mateixa proporció" d'agents vacunats que en el cos de Mossos d'Esquadra. Una decisió que ha causat malestar en el si de l'executiu català, que ja s'ha pronunciat sobre la qüestió, però també a Brussel·les, des d'on el president Puigdemont ha volgut mostrar la seva disconformitat per la decisió del tribunal.

"Els qui van agredir ciutadans al crit de "¡a por ellos!" continuen privilegiats i protegits pel sistema espanyol. Els vacunaran passant per davant de persones indefenses i pacífiques a les quals van colpejar de forma salvatge el dia 1 d'octubre de 2017", ha tuitat el president.

TUIT Puigdemont vacunacion policia

Carles Puigdemont / Twitter

Els sindicats policials ho celebren

El 8 d'abril, els sindicats policials Jupol i Jucil van recórrer la resolució de la Generalitat que anul·lava sense nova data la vacunació als agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil desplegats a Catalunya. Una decisió que justificaven al·legant que la suspensió del procés de vacunació suposava una vulneració del dret a la igualtat i a la no discriminació perquè sí que se seguia vacunant altres cossos d'emergències.

Ambdós sindicats s'han mostrat satisfets per la decisió del tribunal, malgrat lamentar que ha estat necessari un procés judicial perquè fos possible reprendre el procés de vacunació. En aquest sentit, Pablo Pérez, portaveu del sindicat Jupol, ha acusat la Generalitat d'"abandonament i menyspreu" cap als cossos policials espanyols.

El Govern, contra la intromissió dels tribunals 

Alba Vergés, consellera de Salut, per la seva banda, ha lamentat la intromissió dels tribunals en el procés de vacunació i ha assegurat que, si no s'ha vacunat els cossos policials espanyols, això no ha estat arran d'una decisió del Govern. "El tribunal ens obliga amb aquesta mesura cautelar a vacunar aquelles persones que nosaltres no hem dit que no vacunaríem. Es va encetar (la campanya de vacunació) i es va quedar parada a tot l'estat espanyol per AstraZeneca", ha explicat. És arran d'una decisió del Ministeri de Sanitat que aquesta vacuna s'aplica només a persones més grans de 60, ha remarcat.

Per la seva banda, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha negat cap mena de discriminació. "Es va començar a vacunar la policia i Guàrdia Civil aquí a Catalunya. Una mica més tard dels Mossos, però cap discriminació", ha dit en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. I, com Vergés, també ha remarcat que la vacunació dels cossos policials s'ha aturat arran d'una decisió de la Moncloa. "Sí que es va iniciar el pla de vacunació, no és Catalunya qui actua sobre la vacunació sinó l'Estat que atura la vacunació amb AstraZeneca", ha dit. Sobre la sentència, ha dit que "s'està estudiant com donar-li compliment i respectar les directrius estatals sobre les diferents franges d'edat. Encara ho estem estudiant".

 

Imatge principal, Carles Puigdemont / ACN