Els agents del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil s'han mostrat satisfets amb la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ordena al Govern a garantir "sense cap excusa" i "immediatament i sense dilacions" la vacunació dels cossos espanyols a Catalunya. També han lamentat que hagi hagut de ser la justícia la que l'obligui a fer-ho.

Pablo Pérez, portaveu del sindicat Jupol, ha manifestat a Efe tenir una "sensació agredolça", ja que a l'alegria pel fet que es vacuni policies i guàrdies civils s'uneix la pena "pel continu abandonament i menyspreu al que estem sotmesos pel Govern català". "És una llàstima que hagi de ser la justícia qui obligui al fet que les forces de seguretat de l'Estat a Catalunya siguin vacunats", ha lamentat.

Des de l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), el seu portaveu, Pedro Carmona, ha assenyalat a Efe que, més enllà d'una resolució judicial, demanden que la vacunació "per fi sigui una realitat perquè deixi de jugar-se amb la salut" dels agents destinats a Catalunya.

TSJC Europa Press

El TSJC ha donat 10 dies al Govern per començar a vacunar els policies espanyols / Foto: Europa Press

La interlocutòria, segons ha recordat, reconeix les reiterades denúncies llançades per AUGC al llarg de les últimes setmanes, "quant a la discriminació de guàrdies civils a l'hora de ser vacunats en aquesta comunitat autònoma".

Carlos Morales, portaveu del Sindicat Unificat de Policia (SUP), ha qualificat de "motiu de satisfacció" que el TSJC "es pronunciï en favor del sentit comú" i ha recordat que ja van denunciar que no es va poder fer política amb un tema tan seriós com és la salut pública i que amb la salut dels policies, i per extensió amb la dels ciutadans, no es juga.

No obstant això, ha lamentat que hagin hagut de ser els tribunals "els que arreglin, tard, la falta d'acció" de l'administració, per la qual cosa ha advertit que seguiran pendents del procés de vacunació i, una vegada completat, demanaran que es depurin responsabilitats.

"Acte de xenofòbia"

Per la Unió Federal de Policies (UFP), el seu portaveu José María Benito, ha recordat que van denunciar davant la Fiscalia de Catalunya la negativa a vacunar als policies i ha qualificat de "positiu" l'acte en considerar que una comunitat no pot decidir a qui vacuna i a qui no, perquè és "una discriminació i un acte de xenofòbia".

Al seu judici, l'actuació de la Generalitat demostra "un odi visceral" cap a les forces de seguretat de l'Estat i "no és ni just, ni ètic, ni legal ni moral", alhora que demana que la vacunació de policies i guàrdies civils comenci al més aviat possible.

Per a la Unió d'Oficials (UO) de la Guàrdia Civil és "vergonyós" que hagin hagut de ser els tribunals els que ordenin que se subministri la vacuna a policies i guàrdies civils, conseqüència que "a Catalunya no s'ha respectat l'estratègia nacional de vacunació" posant amb això en risc la salut dels agents i les persones amb les que tracten diàriament.

Fonts d'aquesta associació han subratllat a Efe que el dany ja està fet, per la qual cosa la UO seguirà endavant amb la querella presentada, "ja que els polítics que anteposen la seva ideologia a la salut haurien de quedar inhabilitats".

Per la seva banda, la secretària regional de Jucil (Associació Professional de la Guàrdia Civil) a Catalunya, Mercedes Cívic, ha valorat l'acte i ha subratllat que "per fi s'ha fet justícia".