Unidas Podemos ha acceptat que Yolanda Díaz sigui la vicepresidenta tercera del govern espanyol i conservi la cartera de Treball un cop l'encara vicepresident segon del govern espanyol i líder de Podemos, Pablo Iglesias abandoni l'executiu per ser candidat a la presidència de la Comunitat de Madrid, segons ha avançat La Sexta. 

Aquesta era una de les opcions que el president espanyol, Pedro Sánchez, havia presentat a Iglesias en la breu reunió que han mantingut aquest mateix dimarts després del Consell de Ministres. Ara bé, segons també apuntava La Sexta, la ministra de Treball estava disposada a cedir la vicepresidència segona, que ocupa actualment Iglesias, però no les seves actuals competències. 

Això comportarà que, un cop surti Iglesias de l'Executiu, el seu càrrec l'ocuparà la ministra d'Economia, Nadia Calviño, mantenint-se així l'actual jerarquia de la comissió delegada del govern espanyol d'Assumptes Econòmics, que presideix la ministra d'Economia. En canvi, si Díaz ocupés la segona vicepresidència i Treball, aquesta jerarquia es veuria alterada, ja que Díaz passaria per sobre de Calviño.

Fonts de La Moncloa asseguraven que aquesta proposta de Sánchez "tracta de donar coherència" a la nova composició del govern espanyol, un cop marxi el líder de Podemos sense haver de modificar les estructures de l'executiu. Va ser el mateix Pablo Iglesias qui va assenyalar els canvis en el seu anunci aquest dilluns, però Pedro Sánchez va acceptar els noms de bon grat. Segons va subratllar des de Montalban (França), acompanyat del president francès Emmanuel Macron, té "la millor de les opinions" de l'actual ministra de Treball.

A més, fonts de Podemos al govern espanyol han assegurat a Efe que consideren que el fet que Díaz no sigui vicepresidenta segona -com era Iglesias- és una qüestió formal, però que l'estructura global de l'acord de govern es manté intacta.

Alhora, subratllen que Ione Belarra seria qui assumiria el Ministeri de Drets Socials amb les mateixes competències que tenia Iglesias.

Sigui com sigui, el relleu al govern espanyol no està previst fins al 20 d'abril, poc abans que comenci la campanya electoral a la Comunitat de Madrid. 

Iglesias abandona el govern espanyol

Tot aquest enrenou va començar aquest dilluns al matí quan, per sorpresa de tothom, Iglesias va anunciar que abandonaria el govern espanyol per tal de disputar-li la presidència de Madrid a Isabel Díaz Ayuso. El líder de Podemos ho va anunciar a través d'un vídeo penjat a les xarxes on demanava a Íñigo Errejón, líder de Más Madrid, una candidatura única, que finalment ha desestimat i cedia el testimoni dins l'Executiu a Díaz.