La política espanyola s'ha convertit en una sèrie de Netflix, però no se sap ben bé qui escriu el guió. Quan totes les càmeres miraven cap a la seu de Ciutadans, s'ha produït un nou moviment de fitxes, probablement el més inesperat de tots. El vicepresident Pablo Iglesias ha anunciat que deixa el govern espanyol. Per què ho fa? Per presentar-se a les eleccions a la Comunitat de Madrid i disputar-li la Puerta del Sol a la presidenta Isabel Díaz Ayuso. Segons fonts de l'entorn de Pablo Iglesias, la decisió va ser presa dijous passat, després de la convocatòria anticipada d'Ayuso, i s'ha portat en absolut secret fins avui, que ho ha anunciat el mateix Iglesias. És una aposta molt arriscada. Iglesias també cedeix el testimoni a Yolanda Díaz i proposa a Íñigo Errejón una candidatura única. La transició al Consell de Ministres tindrà lloc el 20 d'abril. Pedro Sánchez, que es troba de cimera bilateral a França amb Emmanuel Macron, n'ha estat informat pel mateix Iglesias.

Ha estat el mateix Pablo Iglesias qui aquest dilluns ha volgut anunciar la seva decisió en un vídeo gravat de vuit minuts. Com ha justificat la seva decisió? "En política cal tenir valentia per donar les batalles que cal donar", ha defensat el líder de Podemos. En aquest sentit, ha advertit sobre els perills de les eleccions del 4 de maig a la Comunitat de Madrid: "El bipartidisme no tornarà, però la democràcia està amenaçada per una nova dreta trumpista, ben situada i impulsada per enormes poders econòmics i mediàtics". En aquest context, el vicepresident sortint del govern espanyol ha defensat que "cal fer front a aquesta dreta criminal".

 

"Madrid està davant un enorme risc, que és un risc per a Madrid però també per a tot Espanya: que hi hagi un govern d'ultradreta amb Ayuso i amb Vox", alerta Pablo Iglesias. No obstant això, afegeix a continuació, "la història ens brinda una oportunitat que no podem desaprofitar": que hi hagi un govern d'esquerres a la Comunitat de Madrid. "Un militant ha d'estar allà on sigui més útil", ha assegurat. La decisió serà sotmesa als inscrits de la formació. També proposarà una candidatura unitària de l'esquerra "transformadora" a Madrid amb la vista posada en Més Madrid, la formació d'Íñigo Errejón, davant l'actual fragmentació de l'espai.

Iglesias també aprofita per preparar el seu relleu. Si bé ha agraït la feina de tots els ministres d'Unidas Podemos, ha subratllat sobretot la feina de Yolanda Díaz, una de les més ben valorades del govern espanyol de coalició. "És la millor ministra de Treball de la història", defensa el líder de Podemos. I afegeix en aquesta línia: "Crec que dic una cosa que senten milions de persones d'esquerres a Espanya si dic que Yolanda Díaz pot ser la pròxima presidenta del govern d'Espanya".

A l'espera de l'aval de les bases, Iglesias ja entra en campanya: "El 4 de maig es decideix si la ultradreta consuma l'assalt a Madrid o si els aturem. Cal impedir que aquests delinqüents, aquests criminals, que reivindiquen la dictadura, fan apologia del terrorisme d'estat, promouen la violència contra migrants, homosexuals i feministes, que quan uns militars parlen d'afusellar a 26 milions de rojos diuen que són la seva gent, puguin tenir tot el poder a Madrid".

La resposta d'Ayuso no s'ha fet esperar: simbòlicament ha canviat el seu lema de campanya, de "Socialisme o llibertat" a "Comunisme o llibertat".

tuit ayuso comunismo libertad