Just després del Consell de Ministres, el president Pedro Sánchez i el vicepresident Pablo Iglesias han mantingut una breu reunió "molt cordial" per abordar la seva sortida i el relleu. Segons La Moncloa, “tots dos consideren que hi ha acord en els canvis que s’han de fer i només falta rematar alguns detalls en base a l’acord de coalició”. Coincideixen en el nom de la successora: l'actual ministra de Treball, Yolanda Díaz. Una altra cosa ben diferent és l'estructura de l'executiu, que s'hauria de veure alterada.

Segons fonts de l'executiu, el president espanyol ha presentat dues alternatives: o Yolanda Díaz és vicepresidenta segona i renuncia a la cartera de Treball, o bé és vicepresidenta tercera conservant les competències, però ascendint a Nadia Calviño de vicepresidenta segona a vicepresidenta tercera.

Quin motiu hi ha darrere aquests "detalls"? Per exemple, que la comissió delegada del govern espanyol d'Assumptes Econòmics mantingui la seva actual jerarquia. Actualment està presidida per Nadia Calviño i vicepresidida per la ministra d'Hisenda María Jesús Montero. Si Yolanda Díaz fos nomenada per davant de Calviño, aquesta jerarquia es veuria alterada.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts, la portaveu María Jesús Montero no ha volgut anar-se de la llengua sobre els “detalls” que falten, perquè “correspon exclusivament al president aquesta qüestió i serà ell qui la traslladi quan correspongui”. D’aquesta manera ha esquivat unes quantes preguntes. Això sí, ha subratllat que l'última paraula la té el president del govern espanyol.

"Donar coherència"

Fonts de La Moncloa destaquen que es "tracta de donar coherència" a la nova composició del govern espanyol sense haver de modificar les estructures de l'executiu. Va ser el mateix Pablo Iglesias qui va assenyalar els canvis en el seu anunci aquest dilluns, però Pedro Sánchez va acceptar els noms de bon grat. Segons va subratllar des de Montalban (França), acompanyat del president francès Emmanuel Macron, té "la millor de les opinions" de l'actual ministra de Treball.

Sigui com sigui, el relleu al govern espanyol està previst per al 20 d'abril, just abans que comenci la campanya electoral a la Comunitat de Madrid. Davant la rumorologia, la portaveu María Jesús Montero ha volgut tancar la porta a un avançament electoral a l'Estat, perquè no "variaran el rumb".