L'extraordinària transcendència de la sentència que haurà de dictar el tribunal que jutja el procés s'ha convertit aquest matí en un dels arguments essencials dels informes finals dels responsables de les defenses de l'1-O. L'advocat d'Oriol Junqueras i Raül RomevaAndreu Van den Eynde, ha aprofitat la seva última intervenció per situar aquest judici com una oportunitat per superar la crisi i "una mà estesa per solucionar aquest conflicte". "Això és el que aquesta sentència hauria de ser", ha advertit en els darrers instants del seu informe de dues hores.

Davant d'una sala atapeïda, que després de setmanes amb part dels seients buits ha tornat a recuperar amb els informes finals l'interès de les primeres jornades, Van den Eynde ha descrit la situació a Catalunya advertint que la política no desapareixerà i que la gent no deixarà de protestar davant del bloqueig, per la qual cosa ha reclamat "tornar la pilota a la política".

El lletrat ha explicat que a Catalunya el que hi ha és indignació, com es desprèn d'alguns dels testimonis que s'han escoltat a la sala, inclòs el del lehendakari Iñigo Urkullu. Es tracta ni més ni menys, segons ha dit, d'una evolució de la desafecció a què es referia el president José Montilla l'any 2010. "Espero haver-los ajudat a fer la millor de les sentències, però sobretot, la sentència que resolgui conflictes. Aquest és el valor més honest i noble de l'administració de justícia", ha conclòs.

També l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, el segon que ha intervingut aquest matí, ha advertit el tribunal que aquest judici ha de demostrar als ciutadans que el dret penal "no és política ni dret constitucionals, però és dret constitucional aplicat". "Molta gent ha decidit que el dret penal no disposa d'instruments ni estructures per enfrontar-se a la dissidència política massiva. Hem de demostrar que des de la seva modèstia pràctica i operativa el dret penal està en condicions de donar resposta al que aquí s'ha plantejat", ha instat.

Només prendre la paraula Van Den Eynde ja havia advertit que no hi ha precedents d'aquest procés sobre dissidència política, que s'ha convertit en una "causa general" en què s'està investigant un moviment polític independentista. "Es persegueix una ideologia", ha arribat a assegurar després d'explicar que fa anys que s'està investigant els seus responsables.

Cop d'estat

Els retrets davant del fet que la Fiscalia descrivís com un cop d'estat el procés han estat present en els informes dels dos advocats. De fet, un dels damnificats de la jornada ha estat el jurista Hans Kelsen la teoria del qual va citar el fiscal Javier Zaragoza per acusar els responsables de l'1-O de cop d'estat. Van den Eynde l'ha considerat superat i Melero l'ha descrit com "un tòpic més que trillat". De fet, l'advocat de Forn ha retret a Zaragoza que va utilitzar Kelsen per fer aparèixer els nazis davant del tribunal, quan va recordar la persecució que va patir el jurista, amb l'objectiu de "contaminar" el judici.

No només això, l'advocat de Forn ha exigit no banalitzar el concepte de violència. "És una falta de respecte als nostres morts", ha lamentat retraient que al fiscal Fidel Cadena "se li va escapar" que la història militar espanyola hi ha molts pronunciaments incruents. "Només cal citar el 18 de juliol de 1936", ha etzibat.

Melero, que ha assegurat que "els únics actes concloents acreditats són actes d'abandonament del poder" i "que el Govern no va fer cap DUI diguin el que diguin", ha trinxat la "postmoderna rebel·lió" de la Fiscalia, ha desactivat el relat de la violència i ha carregat contra el dispositiu policials que havia d'haver coordinat Diego Pérez de los Cobos. El lletrat no només ha deixat clar que no s'està jutjant la policia i les seves càrregues, sinó que ha afirmat que era ell qui estava defensant la Guàrdia Civil i el CNP, "deixant clar la ineptitud dels seus comandaments que els van conduir a una situació endimoniada" que ha provocat un mal irreparable a la seva imatge.

És més, abans de tancar el seu informe, Melero ha obert un capítol d'agraïments en què, a banda del paper del responsable dels vídeos, Paco -"només ell és necessari i la resta som contingents"- i l'auxiliar de la sala, Piedad, ha agraït la funció a la policia responsable de l'ordre i la seguretat a la sala. "Qui critiqui la policia no coneix la policia", ha advertit.

El lletrat ha acabat citant la pel·lícula Amanece que no es poco en què l'actor José Sazatornil encarnava un guàrdia civil català en un poble d'Albacete on el pitjor problema públic era criticar William Faulkner perquè eren "fanàtics" de Luz de Agosto. "Això espero, reconstruïm una Espanya on només discutim per William Faulkner", ha acabat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat