Xavier Melero, l'advocat de Joaquim Forn en el judici al procés, ha acabat el seu al·legat al Suprem amb una referència a la pel·lícula Amanece que no es poco, una intervenció que ha estat celebrada per tots els cinèfils. Aquest film de José Luis Cuerda del 1989 va ser gravat a tres pobles de la província d'Albacete i s'ha convertit en tot un mite. 

A la pel·lícula hi havia un actor català, Josep Sazatornil, Saza, que interpretava un caporal de la Guàrdia Civil que deia que el problema més important d'ordre públic que es podia produir en aquell poble estava relacionat amb William Faulkner, perquè allà eren tots fans de la seva obra Llum d'agost. El problema és que a un escriptor argentí resident al poble se li acudeix plagiar Faulkner, cosa que indigna un paternal Saza i els vilatans. Melero ha conclòs que espera que Espanya torni a ser com el poble de la pel·lícula, on la gent només es discuteix per Faulkner.

De fet, Melero ha fet una altra referència implícita a la pel·lícula de Cuerda en afirmar que Paco (l'operari dels vídeos del Suprem) és l'únic necessari i "tota la resta som contingents"; de fet, a Amanece que no es poco en un moment determinat s'hi diu: "Alcalde, todos somos contingentes. Sólo tú eres necesario".

Amanece que no es poco és una pel·lícula mítica de José Luis Cuerda, que amb una estructura de western ens situa de forma esperpèntica a l'Espanya negra. Està plena de personatges i situacions irreals, sempre basats en els estereotips de l'Espanya més tòpica: hi ha camps on creixen homes com si fossin cebes, la gent es passa el dia a l'església, l'alcalde es penja però segueix viu i discutint, hi ha una dona que té bessonada 10 minuts després de mantenir relacions... Es tracta d'una pel·lícula sense presentació, nus i desenllaç, en què se succeeixen les escenes surrealistes. Òbviament, el poble que representa l'obra no està absent de conflictes ni de misèries (digui el que digui el caporal Saza), però Cuerda les aborda totes amb simpatia. A la fi de la pel·lícula, el caporal de la Guàrdia Civil tracta d'aturar la sortida del sol a trets perquè l'astre surt per l'oest...

Per altra banda, el poble on se situa la trama de Llum d'agost, que tant admiren els habitants del poble de Amanece que no es poco, és un poble del sud profund dels Estats Units on es linxa un negre. Els habitants d'Albacete admiren Faulkner o el poble del sud profund? Amanece que no es poco és un film amb una lectura molt oberta, que ha estat interpretat de maneres molt diferents.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat