La qüestió de confiança, que es va substanciar la passada setmana al ple del Parlament, ha pres al debat de política general, que comença aquest matí a l'hemicicle del parc de la Ciutadella, el seu tradicional protagonisme com a tret de sortida del curs polític. Enguany, aquesta cita es converteix en un debat-express, en què el president, Carles Puigdemont, respondrà els grups en bloc, una setmana després que les claus del proper referèndum hagin quedat ja desvetllades.

Amb tot, la negociació de les propostes de resolució servirà de termòmetre per avaluar les possibilitats de pacte que s’obren en el darrer trams del procés. Tot apunta, que s’impulsarà una imatge de consens entre els grups a favor del dret a decidir -JxSí, CSQP i CUP-, que correrà en paral·lel amb les propostes dels grups independentistes sobre el referèndum vinculant. La CUP ha preparat una resolució en què reclama al Govern que avanci al mes de juliol el referèndum independentista i, abans d’acabar l’any, es creï la ponència que ha d’elaborar la respectiva llei, a més de substanciar davant del ple el tram a la totalitat de la llei de transitorietat jurídica.

Seran significatives, també, les resolucions referides als pressupostos. La CUP, el vot de la qual és imprescindible per tirar endavant els comptes del Govern, ha anunciat que presentarà una iniciativa reclamant un augment de la pressió fiscal als trams més alts de l'IRPF. El Govern, però, va deixar clar ahir que no contempla aquesta possibilitat i que els nous comptes inclouran poques novetats en relació a l'anterior projecte, que van desestimar els cupaires.

Resposta en bloc

La intervenció de Puigdemont obrirà el debat avui a les nou del matí. El president no té límit temps. Tot seguit hi haurà un recés d’una hora perquè els grups puguin acabar les seves intervencions un cop escoltades les claus que exposa el president.

Quan es reprengui la sessió serà Inés Arrimadas, la líder de Ciutadans i de l’oposició, qui s’encarregarà d’encetar el torn de rèplica. La seguiran la resta de grups, de major a menor, i tancarà JxSí. Tindran mitja hora cadascú.

A diferència del que és habitual en aquesta mena de debats, la previsió és que el president no respongui un a un als grups sinó que esperarà a escoltar-los tots abans de respondre en bloc. Així s'ha comunicat des del Govern a la Mesa del Parlament, atès que el reglament planteja les dues possibilitats i és el president qui decideix.

Això treu protagonisme als grups, que en quedar diluïts en les rèpliques conjuntes, perden l’oportunitat de debatre amb el president de manera directa. No obstant, permetrà agilitzar el debat.

Un cop acabi JxSí, hi haurà una nova rèplica del president, que obrirà un nou torn de deu minuts per a cada grup, amb el qual acabarà el ple, atès que Puigdemont no té previst respondre.

Gestió de Govern

Fonts de l’executiu asseguren que, atès que la qüestió de confiança va atorgar un gran protagonisme a la concreció del tram final del procés, el debat de política general se centrarà en la gestió de Govern.

Mentre a l'interior de l'hemicicle, els responsables dels grups parlamentaris debaten amb el president, pels passadissos s’aniran pactant les resolucions posterior al debat que s’hauran d'aprovar demà.