JxSí vol que el debat de política general (DPG) serveixi per donar vida a una nova majoria: la del dret a decidir integrada pels 84 diputats que sumen JxSí, CSQP i la CUP, i que ha d’impulsar el compromís del president Carles Puigdemont amb el referèndum.

Segons ha confirmat el portaveu de Junts, Roger Torrent, el grup està negociant dues propostes de resolució amb aquest objectiu: una amb la CUP i una altra amb CSQP. Són dos textos amb matisos i llenguatge diferents, però que, si les negociacions entre els grups avancen positivament, no seran incompatibles. 

“Treballem amb la CUP perquè es reforci el plantejament del full de ruta i perquè es consolidi la voluntat política amb el referèndum”, ha afirmat Torrent.  

Pel que fa al text de CSQP, Torrent ha apuntat que es tracta d’aconseguir una àmplia majoria parlamentària pel dret a decidir.

Implícitament s’entén que els tres grups tenen la voluntat de fer prosperar les propostes de resolució. Per tant, els tres estan oberts a fer certes concessions.

Referèndum al juliol?

La proposta de resolució de la CUP demana que el referèndum vinculant se celebri abans del juliol del 2017. Fonts de la CUP, però, ja han avançat que “no s’enrocaran” en la data i, d’altra banda, al text tampoc hi apareix la paraula “unilateral”, que podria ser motiu de discòrdia.

Referèndum consensuat?

D'altra banda, CSQP busca l’entesa amb un text que obvia la necessitat de “consensuar” el referèndum amb l’Estat. En canvi, apel·la a un referèndum que compti amb el reconeixement estatal i internacional per, segons el diputat Joan Giner, "sumar grans majories a favor del dret a decidi' i interpel·lar gran part dels catalans".

La condició indispensable per als comuns és que el referèndum interpel·li una gran majoria política i social: "El Govern ha d'escollir si vol empetitir el debat –apostant per un referèndum unilateral–- o bé ampliar-lo".

En preguntar-li si el seu grup advoca pel fet que una delegació catalana torni al Congrés dels Diputats per sol·licitar un referèndum, ha respost que sí i que també cal buscar el reconeixement estatal i internacional, seguint "exemples molt clars com els del Canadà i Escòcia".

Aquest referèndum és per a Giner "la via més efectiva i ha de tenir conseqüències polítiques i jurídiques", i ha assegurat que no es pot descartar que l'Estat accepti convocar-lo perquè hi ha hagut molts canvis en el panorama polític espanyol els últims anys.