“Els nous pressupostos seran molt similars al que va ser l’avantprojecte del 2016” i no plantegen un increment d’impostos. Aquest és el missatge que el Govern ha enviat avui a la CUP, a través de la consellera de Presidència, Neus Munté, un cop aquest grup ha fet saber que reclamarà en el debat de política general un augment de la pressió fiscal als trams alts de l’IRPF i després que la portaveu cupaire, Anna Gabriel, advertís en el debat de la qüestió de confiança que els seus vots no avalarien uns comptes iguals als que van rebutjar al mes de juny.

“A Catalunya existeix un nivell de pressió fiscal que considerem molt alt, excessiu, especialment en determinats grups”, ha assegurat la portaveu del Govern en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu.

La titular de Presidència ha insistit, repetint l'argument utilitzat quan es va debatre l’anterior projecte de pressupostos, que “un objectiu que voldria poder aconseguir el Govern és abaixar la pressió fiscal sobre les rendes més baixes”. “El Govern no hi renuncia, però hem de ser realistes”, ha reblat.

Munté ha insistit cada cop que se li ha demanat que el projecte que presentarà el departament d'Economia serà molt semblant a l’anterior –“que ja era un bon projecte”-, i tindran un accent “marcadament social” a més de proposar-se com a objectiu la culminació del procés sobiranista.

Ha insistit que no hi haurà cap modificació amb l’Impost de Successions i que, tant aquest Govern com l’anterior, han treballat “allà on creia que existia marges reals des del punt de vista impositiu”. “Algunes propostes han superat el TC, altres no. Però sempre buscant vies d’ingressos per finançar política social”, ha assegurat.

La consellera, que ha recordat al llarg de la roda de premsa les crides del president, Carles Puigdemont, a teixir una “cadena de confiances” que permeti superar els reptes que té plantejats el Govern al Parlament -entre els quals els pressupostos-, ha mostrat la confiança que els cupaires avalaran la proposta de comptes que presentarà l’executiu.