La CUP reclamarà dijous al Parlament la creació d’una ponència per elaborar la llei del referèndum on es regulin qüestions com el cens, els col·legis i juntes electorals i se n'estableixi mecanismes d’impuls, control i execució des del Parlament. Tot plegat per convocar un referèndum vinculant que la Cambra catalana s’ha de comprometre a celebrar abans del juliol del 2017, amb una pregunta binària sobre si la ciutadania està d’acord que Catalunya es constitueixi en República independent.

Aquesta és una de les propostes de resolució que els cupaires impulsaran en el debat de política general i a les quals ha tingut accés El Nacional. La ponència que reclama la CUP s’hauria de posar a treballar, segons aquesta proposta, abans d’acabar aquest any.

El president, Carles Puigdemont, va anunciar en la presentació de la qüestió de confiança de la setmana passada que el referèndum es convocaria, a tot estirar, el setembre de l'any vinent. La portaveu de la CUP, Anna Gabriel, ja el va advertir, però, que les condicions d'aquest referèndum s'haurien de concretar en el marc de les resolucions del debat de política general.

Cimera sobre autodeterminació

La mateixa resolució, que com la resta de propostes que presenta la CUP subratlla que les decisions que adopti el Parlament no quedaran subordinades a una eventual autorització o denegació del referèndum per part de l’Estat, proposa també la celebració d’una cimera de totes les forces polítiques i socials favorables al dret a l’autodeterminació per treballar políticament en la “definició i fermesa” d’aquesta convocatòria.

Els cupaires dediquen una de les resolucions a la llei de transitorietat jurídica per fixar que la votació de totalitat d’aquest text s’haurà de substanciar al Parlament abans del 31 de desembre del 2016 fruit de la ponència conjunta sobre règim jurídic que ha de contenir la "regulació sobre la successió d’ordenament jurídic, la nacionalitat, els drets fonamentals, el sistema institucional, la potestat financera i el poder judicial durant el període de transitorietat existent entre la proclamació de la República i l’aprovació de la Constitució".

La ratificació final d'aquesta llei es farà en el darrer tram de la legislatura.

Reconeixement internacional

Pel que fa a la internacionalització del procés, una de les resolucions insta el Parlament a crear una comissió de seguiment del procés d’autodeterminació, que integrin persones de l’àmbit internacional que hagin conegut altres contextos similars o juristes experts en la matèria.

Aquesta comissió, que també s’haurà de crear abans d’acabar l’any, s’haurà d’encarregar de deixar constància del respecte per les garanties democràtiques en tot el procés, inclòs el referèndum.

Igualment, es reclama la creació d’un consell assessor del procés constituent que assessori sobre polítiques públiques que han de permetre la realització del procés liderat per la societat civil organitzada.