L'exconseller de la Presidència Jordi Turull va presentar aquest dijous al matí el recurs davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per la condemna del Tribunal Suprem a 12 anys de presó pel referèndum de l'1-O. Després de fer-ho, l'exconseller ha deixat clar, en una entrevista a Catalunya Ràdio des de Lledoners, que confia i està esperançat enla resposta del TEDH sobre el seu cas i el dels seus companys presos.

Turull ha admès que "el camí cap a Europa és llarg" però ha celebrat que finalment hi han pogut arribar (precisament un dia abans el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, va presentar el seu recurs).

El TEDH rep molts recursos i el dels presos és un dels milers que té pendents de resoldre, però Turull té clar que el tribunal donarà prioritat al seu cas: "No tots els casos que té el tribunal són amb gent a la presó com nosaltres, acostumen a donar preferència a alguns temes com el nostre", ha dit, al mateix temps que ha assegurat que "fora de l'estat espanyol hi ha un clam a favor nostre".

Els seus advocats, Jordi Pina i Francesc Homs, van assegurar aquest dijous, en una trobada amb la premsa a Estrasburg, que l'estat espanyol ha vulnerat els drets de l'exconseller a un judici just, especialment el dret a un jutge natural i imparcial. Acompanyats del líder de JxCat Carles Puigdemont, tots dos van ensenyar el recurs que s'ha enviat al TEDH juntament amb 1789 pàgines de documentació sobre el procediment als tribunals espanyols. "Esperem que ara nosaltres també puguem gaudir dels èxits a la justícia europea", va dir Pina.

Els indults 

Sobre la intenció del govern espanyol de destensar amb els indults, Turull ha recordat que els indults no arreglen res i ha defensat l'amnistia: "No renunciaré mai al meu compromís actiu sobre la independència de Catalunya".

L'exconseller de la Presidència ha fet aquestes declaracions dos dies abans que l'unionisme es concentri a la plaça Colón de Madrid en contra que el govern espanyol indulti els condemnats pel procés independentista. "Si es volen manifestar contra els indults, hi tenen dret. Nosaltres només ens queixem que la llei no és igual per a tothom", ha dit Turull sobre la concentració programada per a aquest diumenge. 

Finalment, sobre els indults, Turull ha criticat amb duresa que el Parlament d'Andalusia aprovés una proposició no de llei de Ciutadans reclamant al govern espanyol "el rebuig a la concessió d'indults als polítics i càrrecs de l'anomenat procés". Aquest és el segon rebuig d'una autonomia espanyola, després del que va aprovar ahir el Parlament de Castella i Lleó. "Hauríem de veure quan el Parlament andalús rebrà una querella per tractar un tema que no és de la seva competència com els indults. Nosaltres n'hem rebut moltes per parlar, per exemple, de la monarquia".

Crida a la unitat

Sobre el nou Govern de la Generalitat, encapçalat pel president Pere Aragonès, Turull ha defensat que funcionarà amb harmonia: "Si es compleixen els acords als quals s'ha arribat, el Govern funcionarà bé. Una altra cosa és que la cúpula judicial espanyola intenti escapçar aquest Govern perquè li fa nosa; ara bé, si depèn de Junts i ERC, no hi ha res que em faci pensar que el Govern no serà durador".

 

Foto principal: L'exconseller de la Presidència Jordi Turull en un acte d'Òmnium / Europa Press