El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha presentat recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg per la sentència del Suprem. Es tracta del primer pres polític en recòrrer a la justícia europea després que el Tribunal Constitucional rebutgés el seu recurs.

L'advocat de Cuixart, Benet Salellas, ha explicat que s’ha registrat en català, acompanyat de la documentació essencial per a la seva admissió: una seixantena d’informes que ocupen un total de 2.009 pàgines. Entre els documents que s’adjunten hi ha tots els pronunciaments d’organismes internacionals que, al llarg dels més de 3 anys i mig de presó del president d’Òmnium, han denunciat la seva situació i n’han demanat l’alliberament, així com també les resolucions dictades per altres tribunals europeus.

WhatsApp Image 2021 06 09 at 16.32.47Cuixart ha presentat el recurs davant del Tribunal Europeu de Drets Humans en català / Òmnium

 De fet, el propi Cuixart assegurava dimarts a Twitter que el següent pas seria aquest. "Ni un pas enrere i ens veiem a Estrasburg!", piulava.

Òmnium, que no ha volgut donar més detalls que els que aporta a la nota, assegura que explicarà el contingut d’aquest recurs en una roda de premsa dimarts vinent.

jordi cuixart sergi alcazar

Imatge: Sergi Alcázar

L'anunci del recurs arriba el dia després que, arran del detall de la sentència del Constitucional i els vots particulars de dos magistrats del tribunal, que van considerar "desproporcionada" la sentència a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, ja que són líders socials a qui se'ls ha de garantir el dret de reunió. Els membres del TC Juan Antonio Xiol i Maria Luisa Balaguer van emetre un vot particular on coincideixen amb el posicionament respecte als recursos de Jordi Turull i Josep Rull però afegeixen que en el cas dels 'Jordis' s'ha donat una resposta penal "severa" davant de l'exercici del dret fonamental de reunió i s'ha provocat "un indesitjat efecte de desànim sobre el mateix". Afegeixen que s'hauria pogut fer un judici diferent "més d'acord amb una interpretació evolucionada i concordant amb la del Tribunal Europeu de Drets Humans".

Jordi Turull i Josep Rull preveu presentar demà mateix les demandes al Tribunal Europeu de Drets Humans

"Vaticini de la derrota"

El vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, considerava poc després de conèixer el detall dels vots particulars que "la divisió" del TC en els recursos dels presos independentistes "vaticina la derrota" d'Espanya a Estrasburg. A parer d'Òmnium, els vots particulars "admeten clarament" els dèficits democràtics de l'Estat i evidencien les "fissures" en la seva "estratègia repressiva".

"La unitat d'Espanya no pot ser utilitzada com un límit a l'hora d'exercir els drets fonamentals", ha dit Mauri, i ha insistit que l'independentisme té "tot el dret a manifestar-se per demanar l'exercici del dret a l'autodeterminació". "No és cap delicte i avui ja ho admeten des de dins del propi Constitucional invocant sentències prèvies del Tribunal Europeu de Drets Humans", ha subratllat el vicepresident d'Òmnium.

Imatge principal: El president d'Òmnium, Jordi Cuixart / Europa Press