Vol aprofitar l'oportunitat. El secretari general de Junts, Jordi Turull, veu dèbil el govern espanyol i ha collat ERC per "sacsejar-lo". En una entrevista a Europa Press publicada aquest dissabte, Turull ha demanat als republicans "no apuntalar" l'executiu estatal. "Aquest govern espanyol és dèbil. Lluny d'apuntalar-lo, el que has de fer és que es moguin. Sacsejar-lo i no apuntalar-lo", ha assenyalat.

El secretari general de Junts ha defensat la necessitat d'agitar el govern espanyol "per veure si reaccionen" i treballen per resoldre el conflicte català. En aquest sentit, ha avisat que l'executiu de Pedro Sánchez no farà res si l'independentisme li dona suport. I és que si la Moncloa té la certesa que els independentistes li garantiran l'estabilitat parlamentària malgrat el moment de debilitat, no reaccionarà davant la situació a Catalunya. "Si poden optar per la via fàcil, no optaran per la via complicada". En canvi, "ja es veurà si hi ha reacció o no" si el govern espanyol creu que pot perdre els suports en el Congrés dels Diputats. "Si no hi ha reacció, ells estan avisats", ha afegit.

Front comú

Turull considera que ja s'ha demostrat que el PSOE "no té gens d'interès a solucionar el conflicte polític català" i que les promeses fetes sobre Catalunya no s'estan complint, en una clara referència a la manca d'execució d'inversions per part de l'Estat. "L'únic retrobament que hi ha hagut és el govern espanyol més progressista amb les pitjors pràctiques dels pitjors governs d'Espanya de fa 30 o 40 anys. És l'únic retrobament que hi ha hagut", ha criticat.

És per tot això que ha demanat a ERC fer un front comú en el Congrés per tal que l'independentisme tingui més força davant l'executiu de Sánchez: "Quan tens un govern de l'Estat amb tanta debilitat pots tenir un efecte no de suma, sinó de multiplicar fins i tot". "Tot i que sembli que és picar ferro fred, seguirem insistint en la necessitat i en la gran oportunitat que representaria que tots els diputats en el Congrés fóssim a la una en tots aquells temes capitals per a Catalunya", ha argumentat. En cas que ERC accedeixi a aquest front comú, Turull no creu que s'hagi de donar suport als pressupostos generals de l'Estat de l'any vinent perquè el govern espanyol no compleix els comptes. De fet, creu que el debat dels PGE "és una oda a la ingenuïtat absoluta".

Taula de diàleg

Sobre la taula de diàleg, el dirigent de Junts ha advertit que el PSOE la planteja "com a anestèsia al moviment independentista" i ha criticat que en l'últim any només hi hagi hagut una reunió. "Què ha passat en un any? La taula de diàleg, més que plenament vigent, jo diria que és al dipòsit de cadàvers, l'únic que s'ha de decidir quan se certifica la seva mort", ha afirmat. Davant d'això, ha apel·lat a l'independentisme a estar preparats "per quan se certifiqui que això no va enlloc".

Finalment, Turull ha defensat que l'independentisme no ha de plantejar-se si li convé més un govern espanyol del PSOE o un del PP i Vox. En canvi, s'ha de demanar com pot assolir la independència: "Si hem d'ajudar al govern espanyol del PSOE perquè l'alternativa és el PP i Vox, tanquem la paradeta". "Què ens faran PP i Vox? Ens espiaran? Ja ho fa el PSOE. El que està sortint de la policia patriòtica, el PSOE es posa de perfil. Quina és la diferència? Que uns fan la cara més simpàtica i els altres van més de cara", ha conclòs.