El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha acusat ERC de jugar "a veure quin és el nivell de maquillatge de la repressió" amb les negociacions per reformar el delicte de malversació. "És una catifa vermella a la cúpula judicial i al seu activisme polític contra l'independentisme perquè pugui actuar com li dona la gana", ha afirmat Turull sobre la modificació del Codi Penal que plantegen els republicans. El secretari general de Junts ho ha assegurat durant una atenció als mitjans aquest diumenge des de Granollers, on també ha apuntat que la darrera proposta en què treballen PSOE i Unides Podem "falca encara més la reforma ad hoc que va fer el PP per perseguir l'independentisme".

Per Turull, l'objectiu que té el govern espanyol darrere d'aquestes negociacions per reformar el delicte de la malversació no és eliminar els elements de repressió contra l'independentisme, sinó "maquillar-los i blanquejar-los". És per això que el secretari general de Junts ha descartat que el seu partit entri en aquestes converses. "No volem jugar a veure quin és el nivell de maquillatge de la repressió, si no quin és el nivell d'eliminació de la repressió i de la confrontació amb l'Estat", ha justificat. En aquesta línia, ha afegit que "el PSOE parteix en tot moment de la lògica que l'1-O va ser delicte" i que des de Junts no comparteixen "aquest marc mental". 

Turull demana la unitat de l'independentisme

Així mateix, Jordi Turull ha fet una crida a la unitat de l'independentisme i ha demanat "no fer càlculs de solucions personals". "Pensem en allò que és el principal actiu de l'independentisme, la mobilització", ha afegit. En aquesta línia, ha justificat que la reforma de la sedició "no es tracta de menys anys de presó i ja està, sinó que no hi hagi anys de presó per ser lleial al mandat dels ciutadans de Catalunya." De fet, el secretari general de Junts ha demanat que "s'aprofitin" les esmenes presentades per la seva formació, les quals ha assegurat que no "blanquegen les injustícies de l'Estat espanyol" a Europa. Turull ha detallat que van en la línia d'aconseguir que els ciutadans de Catalunya puguin "exercir amb plenitud els seus drets i llibertats fonamentals".

Sobre els pressupostos

El secretari general de Junts s'ha referit a les negociacions dels pressupostos amb el Govern, on també s'ha mostrat crític amb ERC, assegurant que no els permeten entrar-hi. "El que no s'hi val és dir: negociarem amb tothom menys amb vosaltres que hi heu de votar a favor", ha afirmat. A parer seu, Junts ha presentat unes propostes pels comptes "pensant en el conjunt de Catalunya" i ara es troben a l'espera de saber "quines accepten i quines no". Tot i no conèixer la resposta dels republicans, Turull ja els ha demanat "menys retrets i més humilitat".