Des del primer moment en què es va anunciar que es reformaria el delicte de sedició i que aquest es substituiria per un nou delicte de desordres públics agreujats, Junts va marcar moltes distàncies amb aquesta proposta de Pedro Sánchez que va comptar amb el suport d'ERC. En les últimes hores, els republicans han presentat una sèrie d'esmenes sobre el delicte de malversació, però també sobre els desordres públics agreujats, demanant que es castigui amb penes d'un a cinc anys de presó i inhabilitació pel mateix temps. Davant aquest canvi en la posició d'Esquerra, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha sortit a recordar a les xarxes socials quina ha estat, des del primer moment, la posició del seu partit. "Junts vam denunciar que el nou delicte de desordres públics agreujats atacava l’exercici de drets fonamentals per arbitrari. Se’ns va dir de tot. Ara ens donen la raó i sols intenten matisar-lo. Menys anys de presó a canvi del risc de més gent a la presó no és cap solució", ha escrit a les xarxes. 

Piulada Jordi Turull
Piulada Jordi Turull

Aquest missatge de Turull és semblant al que va publicar Carles Puigdemont aquest divendres, després que es fes pública l'esmena d'ERC als desordres públics agreujats, que encara ha estat més dur contra ERC per no haver reconegut el que ell considera un error. "Quan es denunciava que la reforma de la sedició proposada era un error, alguns van posar el crit al cel. Els juristes i opinòcrates habituals pontificaven sense atendre raons. Tanta faramalla per anunciar l'acord, i ara tanta sordina per admetre que era una proposta deficient", escrivia Puigdemont, una piulada que compta amb centenars de retuits i m'agrades. 

Què proposa exactament ERC?

La proposta del govern espanyol passa per reformar el delicte de sedició, que es convertiria en el de desordres públic agreujats. Aquest contempla penes per a les autoritats de tres a cinc anys de presó, una reducció important respecte els 10-15 del Codi Penal actual, així com una inhabilitació de 6 a 8 anys, quan actualment és també de 10 a 15. Setmanes després que s'anunciés, ara els republicans suggereixen rebaixar a un any la pena mínima, per tal que "la pena proposta sigui coherent amb la gradació de penes previstes al capítol, ja que és criteri habitual que els delites agreujats no comencen a partir de la pena màxima del tipus bàsic". A més, també volen intentar donar un marge més ampli als jutges per adaptar la pena a les circumstàncies concretes de cada cas. 

Una de les principals crítiques que han fet Junts, la CUP i les entitats independentistes és que aquest delicte de desordres públics agreujats posava en perill el dret a la manifestació i criminalitza la dissidència política. Ara, amb aquesta esmena,  ERC assegura que es modifica el text proposat amb "la voluntat de millorar l'adequació dels preceptes recollits en aquesta reforma als principis democràtics i evitar la criminalització dels drets de reunió i manifestació amb una interpretació esbiaixada per part dels tribunals, limitant així una eventual voluntat d'entendre'ls com a un delicte de perill".