El president del govern de l’Aragó, Javier Lambán (PSOE), ha ficat cullerada en la polèmica suscitada pels retards en la vacunació d'agents de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia a Catalunya. No sobta que el president aragonès combregui amb el relat segons el qual els agents policials espanyols no haurien rebut les vacunes per voluntat expressa del Govern català, però sí que crida l’atenció que ho hagi fet molt al seu estil, sempre amb un tuf de catalanofòbia.

En un tuit publicat gairebé a les onze de la nit de dimecres, el president aragonès ho va treure tot de dins, i a més de comprar el relat promocionat pels sindicats policials, va afirmar que “negar-se a vacunar Guàrdia Civil i Policia retrata la misèria moral i humana dels capos independentistes”, en al·lusió directa al Govern de la Generalitat. Si no n’hi hagués prou, al costat de la referència al compte oficial a Twitter de la Generalitat, Lambán hi ha afegit “pròfug i pres”, suposadament en referència als presos polítics i exiliats.

TUIT lamban capos independentistas

Seguidament, i en un intent de suavitzar el missatge, el president aragonès ha assegurat que creu “fermament en la decència de la immensa majoria del poble català, encara que discrepi amb respecte de bona part d'aquest”. És a dir, després de considerar miserables els membres del Govern i d’utilitzar una paraula en italià, capos, que fàcilment s’associa a la màfia, per definir-los, el president de la Diputació General d’Aragó —nom oficial del govern aragonès que prové del mateix referent històric que les Generalitats catalana i valenciana- es contradiu en assegurar que creu en la “decència” dels catalans, com si no hi hagués cap relació entre els ciutadans de Catalunya i els seus governants.

Acusacions creuades

La intervenció de Lambán és la cirereta d’un encreuament d’acusacions entre el Govern i la Moncloa pel retard en la vacunació d’agents policials de cossos espanyols. Mentre la Generalitat considera que quan va començar aquest procés de vacunació es va detectar "un problema en el cens" dels agents del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil destinats a Catalunya, des de la delegació del govern espanyol han negat demores en el lliurament de les llistes i han acusat la Generalitat d'anar ajornant el procés fins a l'arribada de principis d'abril, quan es va concloure que era millor no administrar la vacuna d'AstraZeneca a menors de 60 anys arran dels casos de trombosi apareguts en diversos països d'Europa.

 

Imatge principal: El president Lambán, en un acte de reafirmació al monestir de Sixena / ACN