Després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi obligat la Generalitat a començar a vacunar els policies espanyols en un termini de 10 dies, el Govern i la Moncloa continuen acusant-se mútuament de tot plegat.

La decisió del tribunal ha provocat que la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ja hagi enviat una carta a la consellera de Salut, Alba Vergés, per posar-se a la seva disposició per tal de vacunar els policies.

A la missiva —a la qual ha tingut accés ElNacional.cat— Cunillera torna a posar "a la disposició del Departament de Salut la col·laboració necessària perquè la vacunació dels efectius de les forces i cossos de seguretat de l'Estat destinats a Catalunya pugui dur-se a terme al més aviat possible".

teresa cunillera ACN

La delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, ja ha enviat una carta a Salut / Foto: ACN

"Tal com hem fet des del principi, et reitero la màxima disponibilitat per part d'aquesta Delegació de Govern", conclou la carta, la qual encara no ha estat resposta per la conselleria d'Alba Vergés, segons han assegurat des de la delegació a aquest diari.

La defensa del Govern

La decisió del tribunal ha indignat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que en la roda de premsa d'ahir va concloure que la vacunació dels agents espanyols aniria en detriment de la immunització de les persones més grans de 70 anys

Argimon, a més, va atribuir el retard a la demora a rebre les llistes d'agents: "Sembla que va arribar tard", va dir. També va al·legar els canvis amb el subministrament d'AstraZeneca —que va passar a ser per a majors de 60 anys—.

Argimon ACN

El doctor Argimon va excusar el Govern sobre el retard en la vacunació de policies espanyols / Foto: ACN

També el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va sostenir el cap de setmana passat que quan va començar aquest procés de vacunació es va detectar "un problema en el cens" dels agents del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil destinats a Catalunya.

No obstant això, des de la delegació del govern espanyol han negat demores en el lliurament de les llistes i han acusat la Generalitat d'anar ajornant el procés fins a l'arribada de principis d'abril, quan es va concloure que era millor no administrar la vacuna britànica a menors de 60 anys arran dels casos de trombosi apareguts en diversos països d'Europa.

Els agents, contra Argimon

Les explicacions d'Argimon han indignat alguns dels sindicats policials espanyols. El Sindicat Unificat de Policia (SUP) ha llançat un comunicat en què demana al secretari de Salut Pública que es retracti per "fomentar un enfrontament fictici" entre agents i ciutadans.

El SUP creu que les declaracions d'Argimon estan "carregades de sectarisme i busquen encobrir la nefasta campanya de vacunació" del Govern recordant que només el 10% dels agents espanyols a Catalunya han estat vacunats. Certament, aquesta xifra contrasta amb la gairebé plena immunització dels Mossos, confirmada a aquest diari pel Sindicat Autònom de la Policia (SAP).

vacuna mossos d'esquadra - europa press

Una agent dels Mossos és vacunada / Foto: Europa Press

Per altra banda, el sindicat Jucil ha qualificat el discurs d'Argimon d'"esbiaixat" i "malintencionat" amb "l'únic propòsit d'assenyalar i acusar els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil de la seva gestió discriminatòria de la vacunació contra la Covid-19, que demostra el sectarisme del Govern català".